Custard van eierdooiers voor iedereen geschikt?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Afgelopen week ontvingen we van een lezer de volgende vraag:

Beste delicious,
Vaak zie je recepten waar je een custard moet maken van eierdooiers. Ze worden verwarmd maar niet gekookt. Kun je deze recepten dan wel maken voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of oudere mensen?
Onze culinair redacteur Trudelies Schouten geeft antwoord:

Beste Natascha,

Eiwitten zijn gaar (stollen) bij een temperatuur van ± 70°C. Het verwarmen van eierdooiers gemengd met melk (voor een custard) gebeurt tot ruim onder het kookpunt, zodat de eieren hun bindende werking kunnen doen. Die verwarming is genoeg om de eventueel mogelijke foute bacteriën, in ieder geval de salmonellabacterie, te doden. Dus als de saus of custard mooi gebonden is, kun je ervan uitgaan dat deze ook warm genoeg verhit (minimaal 70°C) is geweest. Ook zwangeren, ouderen en jonge kinderen, maar vooral diegene met weinig weerstand kunnen dat dus eten.

Wil je meer info over dit onderwerp? Kijk dan eens hier.