Lamsvlees, gestoofd, met gedroogde pruimen, saffraan en kaneel

Lezeres Leonie had een vraag over het recept van het gestoofde lamsvlees uit het januarinummer:

Beste delicious.,
 
Voor het eerst in jaren kon ik de verleiding om delicious. te kopen niet weerstaan. De recepten in het januarinummer zagen er zo verleidelijk uit dat ik het argument al een hele rits kookboeken in mijn keuken te hebben staan naar de achtergrond heb verdrongen en onmiddelijk wilde beginnen aan het gestoofde lamsvlees met pruimen (pag. 60). Bij de ingredienten staat echter tomatenpesto genoemd, en ook in het recept van de geglaceerde aubergine die er naast staat wordt dit als ingredient genoemd.
Nu ben ik niet zo op de hoogte van het aanbod kant en klare pesto aangezien ik dit altijd zelf maak, en ik ga er ook vanuit dat in een kookmagazine geen produkten uit een potje gebruikt worden, tenzij duidelijk vermeld. Aangezien dit geen op zichzelf staand ingrediënt is zou ik hierover meer duidelijkheid verwachten in een recept.
Mijn vraag is dus: wat verstaan jullie onder tomatenpesto? Welke ingredienten gaan daar wel/niet in vergeleken met “gewone” pesto?

Hoop op een spoedig antwoord, zodat ik dit gerecht snel kan uitproberen.

Bij voorbaat dank, vriendelijke groet,
Leonie

Culinair redacteur Trudelies antwoordde:

Beste Leonie,

Wat grappig dat je dat vraagt! Ik had een vriendin van mij al geattendeerd op deze heerlijke honinggerechten en zij kwam met dezelfde vraag.
De potjes tomatenpesto, een variant van de pesto Genovese met basilicum, zijn in de meeste supermarkten te koop. Je vindt ze in het schap waar ook de groene pesto’s en tapenades staan. Er zijn ook ruimer gesorteerde supermarkten met koelverse afdelingen waar ze “verse pesto’s” verkopen (ze zijn niet dagvers, maar wel beperkt houdbaar en onder koeling) waaronder soms ook tomatenpesto.
De pesto is ondermeer van gedroogde tomaten op olie gemaakt en smaakt redelijk goed. Als je ze niet wilt gebruiken kun je ook uitgaan van alleen een fijngehakt mengsel van gedroogde tomaten op olie.
Ik heb zelf ook snel weer dat heerlijke gehaktbrood en de aubergine en het lamsvlees thuis gemaakt. Allemaal heerlijk. Alleen zou ik voor het auberginegerecht alleen een neutrale honing gebruiken. Een kastanjehoning bijv. vind ik hiervoor te geparfumeerd.
Wij gebruiken inderdaad vrij weinig kant en klaar producten als we zelf recepten ontwikkelen, maar naast zelf produceren, kopen we ook elke maand wat producties aan van de Australische delicious. en daar zitten ook mondjesmaat wel wat prefab producten in.

Ik vond de tomatenpesto absoluut niet storend in de gerechten. En omdat het zo makkelijk verkrijgbaar is is het geen moment in me opgekomen om daar bij het recept nog extra aandacht aan te schenken.

Ik hoop dat je zo snel aan de slag kunt en alles duidelijk is, zo niet, mail je maar weer!

Veel plezier met maken en eet smakelijk,

Met vriendelijke groet,
Trudelies Schouten
Culinair redacteur delicious.