Slow gegaarde rollade van hertenschouder

Nog twee dagen en dan is het kerst. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over kerstgerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies. Vanaf maandag 20 december vind je hier elke dag een kerstvraag + antwoord. En volgende week zijn jouw culinaire vragen voor oud & nieuw aan de beurt. Heb jij een dringende feestgerechtvraag? Brand hieronder dan vooral los. Alvast fijne feestdagen gewenst!

Lezeres Mies had moeite met het vinden van een geschikte hertenschouder voor de slow gebraden rollade uit het kerstnummer (pag. 90).

Lieve lieve mensen van delicious.,

Waar kopen jullie een hertenschouder die uitgebeend nog 3 kilo weegt? Zie het recept staan in het overigens prachtige Kerstnummer. Mijn poelier kijkt me uiterst glazig aan als ik er om vraag, en de Sligro levert alleen maar kant-en-klaar gerolde. Breng mij snel licht in deze akelige duisternis!

Met vrolijke en sneeuwwitte kerstgroet, Mies van Dam

Culinair redacteur Trudelies wist wel raad met deze vraag:

Beste  Mies,

Dat is schrikken, ja. Ik kon bij de Sligro ook alleen maar kleine stukken krijgen. Die heb ik toen opgebonden zodat het toch een rollade werd.
Ik heb even op internet gezocht en er zijn wat bedrijven waar je hertenvlees kunt bestellen. Nu weet ik niet of ze zulke grote hertenschouders hebben, maar ik vermoed dat Mister Kitchen van de beide schouders één stuk vlees heeft gemaakt.

Hieronder wat adressen:

hertenvlees.be

puurhertenvlees.nl

wildkopen.com (die hebben hertengoulashvlees, maar waarschijnlijk is dat van de hertenschouder gesneden en zouden ze dat ook heel kunnen laten)

hertenhandel.nl (Rhenoy)

Je kunt eventueel ook 2 hertenrollades nemen en beide tegelijk slow braden. Afhankelijk van de dikte heb je dan 2,5 tot 3 uur nodig om tot de kerntemperatuur van 57°C te komen. Eventueel kun je, als de juiste temperatuur bereikt is, de oven terugschakelen naar 60°C. Op die 60°C kan er niet veel fout gaan, dat doen ze ook zo in de horeca.

Veel succes en genieten,
Trudelies Schouten
Culinair redacteur delicious.