crazy about the cronut

Foodies in NYC jubelen al maandenlang over een krokant, rond gebakje: de cronut. Een kruising tussen een croissant en een donut. New Yorkers staan er ‘s ochtends heel lang voor in de rij, zo bijzonder schijnt hij te zijn. Maar wacht! Je hoeft geen ticket naar Amerika te boeken om de cronut te proeven. Bij banketbakkerij Van Orsouw in Zwolle ligt de gefrituurde traktatie ook te lonken in de vitrine. Wij gingen langs en proefden voor.

Een paar maanden geleden was Patissier en New Yorker Dominique Ansel in een creatieve bui. Hij bedacht de cronut. Als snel werd het gebakje een hype. De Zwolse Max van Dijk van Banketbakkerij Van Orsouw was de eerste Nederlander die de cronut wist te na te maken. Het gerezen deeg wordt gefrituurd, opengesneden op twee plekken en gevuld met jam en Zwitserse room. Een royale lading citroenbasterdsuiker en een cirkeltje glazuur maken het gebakje dat twee euro kost, af.

Webredacteur Bas proefde. ‘Het donutvormige gebakje is erg vlokkerig. Wanneer je erin bijt, voel je dezelfde knispering die voelt wanneer je het uiteinde van een croissant eet. Maar tegelijk ook vettigheid; je ruikt en proeft dat de cronut gefrituurd is. De zoetzure jam zorgt daarbij voor prettig tegenwicht. In de mond vormt zich al snel een deegachtige structuur die erg op die van een donut lijkt. De citroensuiker gaat overal zitten, net als bij een donut. Heerlijk!’

FOTOBRON: DM FOTOGRAFIE ZWOLLE

cronut