Witte chocoladeparfait met irish cream

Inmiddels stromen reacties binnen over met kerst gemaakte recepten van lezers uit delicious. Zo ook die van Reinalde:

Geachte redactie,
Afgelopen kerst heb ik de witte chocoladeparfait met irish cream gemaakt uit delicious.kerst 2009. De smaak was goed, maar helaas  zaten er veel ijskristallen in. Hoe kan ik dat voorkomen en een zachte, romige parfait maken?

Met vriendelijke groet,
Reinalde

Culinair redacteur Trudelies Schouten legt uit:

Het is belangrijk dat de ingrediënten tijdens het mengen ongeveer de zelfde dikke consistentie hebben. Dat het vla-chocolademengsel dus mooi lobbig dik is als je het mengt met de stijfgeslagen room (er staat dat je de room tot zachte pieken moet kloppen, maar het moet wel enigszins stijf zijn, dus niet te dun). En als dit mengsel dan eenmaal afgekoeld is, zal het tijdens het bevriezen niet zo sterk gaan kristaliseren.
Verder is het ook belangrijk dat je vriezer een temperatuur van -18°C of lager heeft,
een 4 **** vriezer dus. Als de temperatuur hoger is, vormen zich grotere ijskristallen. Dus hoe kouder, hoe kleiner de ijskristallen die gevormd worden. Een vriesvakje in de koelkast is doorgaans niet koud genoeg om iets snel te bevriezen, dus dan krijg je altijd grote ijskristallen. Er zijn kleine, niet zo dure, ijsmachines te koop waarvan je dan de kom eerst wel goed moet laten bevriezen. Daarin kun je bijvoorbeeld het mengsel tot bijna-ijs laten draaien en het dan alsnog in de gewenste vorm doen en verder laten aanvriezen. Ik denk ook dat het een beetje afhangt van het soort vla wat je gebruikt; een kant-en-klare vla die meer met zetmeel gebonden is dan met eierdooiers zal dunner blijven en daardoor meer kristalvorming geven.