delicious. lekkerboek: brood is goud

Redacteur (en kookboekenauteur) Merijn Tol is verzot op kookboeken. Zij pikt het neusje van de zalm er uit.

Massimo Bottura
Massimo Bottura
Wat dit boek bijzonder maakt

In dit boek wordt ‘eenvoudig’ gekookt met oud brood en gewone ingredienten. Maar dan wel door de allercreatiefste chefs op aarde. Dat betekent wel eenvoud maar niet simpel. Dat betekent bouillons getrokken van korsten parmezaan als basis voor soep. Of pasta met popcornpesto. Bananenschilchutney! Het is een dik boek, dus je kunt wel even doorkoken.

Noem eens een paar van die chefs?

Grote namen! Rene Redzepi (hij deed die popcornpesto), Alain Ducasse, Andoni Aduriz, Ferran en Albert Adria, Gaston Acurio, en flink wat bekende en onbekendere Italiaanse chefs zoals Carlo Cracco en Massimo zelf.

Wat moet je weten over de auteur?
Plum butter cake
Plum butter cake door Jeremy Charles & John Winter Russel

Massimo Bottura is zelf een van de grootste chefs van Italie. Tijdens de Expo van Milaan in 2015 zette hij een revolutionaire gaarkeuken op, de Refettorio Ambrosiano. En hij nodigde meer dan vijftig topchefs uit om te komen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. Hij is wat dat betreft een echte activist die geen moment onbenut laat om zijn stem (positief) te laten horen.

Wat moet je in huis hebben om uit dit boek te koken?

Oud brood helpt! En je eigen creativiteit. Want deze chefs geven een inkijk hoe zij denken, hoe ze met ingredienten omgaan. En dat is heel verfrissend. Eigenlijk is dit boek beter dan een basiskookboek. Dit boek leert je koken, echt koken.

brood is goud kaft

Zijn de recepten authentiek?

Nee en ja. Chefs kennen tradities als geen ander. Maar ze geven zichzelf wel de vrijheid. Het zijn dus nieuwe authentieke recepten.

Brood is goud – Massimo Bottura

€39,95

Uitgeverij Terra – terra-publishing.com

brood is goud kaft