BLOG – boeiend, bruisend, bitter bier

Bier en spijs zijn goede vrienden. Naast gebarbecuede spareribs wil je geen riesling of prosecco drinken. Nee, dan wil je bier. Maar ook op een niveau hoger kun je bier opperbest combineren met spijs. Webredacteur Bas schoof aan bij het delicious.diner in het Amsterdamse restaurant Dwars en proefde nog nooit zoveel smakelijk bier op één avond.

‘Het mag duidelijk zijn: deze zomer drink ik bier/pils/gouden godendrank. Ik heb het nu een paar keer op een uiterst kritische manier mogen proeven, heb het zelfs zelf gebrouwen en ben verkocht. Wat zeg ik; ik kom niet eens meer bij de wijnwinkel en loop het supermarktschap met druivensap voorbij. Wijn is even een gepasseerd station. Voor mij dan, hè. Ik wil bitter bier. Zoet bier. Bitterzoet bier. En alles daaromheen. Zielsgelukkig was ik dus toen ik aanschoof bij het delicious.bierdiner in Restaurant Dwars in Amsterdam.

Naast elke gerecht proefden we twee biersoorten. Jopen, Brouwerij ’t IJ, Librije’s bier, Budels. Zo paste het ene bier bij de zachte kabeljauw in het voorgerecht en het andere bij de bittere en frisse groente. Biersommelier Fiona de Lange wist ons – terwijl chef-kok Jo Vaessen 40 borden opmaakte – heel veel te vertellen over de bieren die we dronken, en ook meer dan dat. Hoe proef je bier? Het was niet voor niets dathet bier in wijnglazen werd geschonken. Beetje ruiken, beetje slurpen, goed laten rondgaan in de mond. Het lijkt warempel wel wijn, maar dan met andere smaakkarakteristieken.

Het eten was fantastisch en nu zijn delicious.lezers toch een tough crowd to please. De pastinaakpuree onder de kabeljauw smaakt ultrazoet en superzalvig. We maakten een vreugdesprongetje op onze stoelen toen de rijke varkenswang op tafel werd gezet. We werden nóg blijer van de eend en nóg blijer van het dessert dat op Belgisch servies binnen kwam. En het bier bij het dessert, dat  van de Librije, werd direct favoriet. Smaakt naar drop. Genoeg gezegd, lijkt mij toch?’

Restaurant Dwars | Egelantiersstraat 24, Amsterdam

TEKST BAS ROBBEN

 

bierdiner