blog: vlammend diner bij sazanka

Bakken op een hete plaat. Veel meer is teppan yaki eigenlijk niet. Maar de Japanse chefs van Sazanka in het Okura hotel verheffen de Japanse kooktechniek tot hogere bakkunst. Kortgeleden kregen tientallen delicious.fans een schortje vastgeknoopt tijdens een vlammend delicious.diner. Online redacteur Bas was erbij.

‘Japanners weten pas echt wat service betekent, beweert mijn Taiwanese vriend. ‘Ik kocht een paar schoenen in Tokio, de eigenaar liep mee naar de uitgang en zei: “Bedankt en tot ziens. Toen begon de verkoper te wuiven. Toen ik tien meter verder liep en omkeek zwaaide hij nog steeds. En vijftig meter verder ook. Zó vriendelijk en dankbaar.’ Nu is dit misschien wat overdreven, maar zulke gastvrijheid voelde ik ook toen ik afgelopen zondag onder de gordijntjes van de ingang van Sazanka doorliep. Alles gleed van mij af./weg Van het omdoen van de schortjes tot het gul bijschenken van de wijn.

sazankaDe sfeervolle zaal straalt ondanks de vele teppanyaki-tafels kalmte uit. Denk aan donker hout en tinten grijs. De chefs, getrainde Japanners, staan als croupiers achter hun hete tafel. In vier gangen laat onze chef zien dat je geen ruzie met hem moet zoeken. Zijn Japanse mes glijdt door gepocheerde eendenborst en ossenstaart alsof het boter is.

Een parade van vlammen en heet gesis passeert. Op het voorhoofd van de chef valt geen druppeltje zweet te bekennen, maar wij krijgen het warm van al dat opspattende vuur. En van de wijn, want daarvan is er plenty en van bijzonder hoog niveau. Zo sprankelt het rood fruit ons de neus in bij de rosé,  proeven we lychee en zachte kruidigheid in de witte wijn uit de Eden Valley en drinken we naast de blokjes Black Angus een pinot noir met laurierdrop in de finale.’

Elke maand organiseert delicious. lunches en diners bij razendknappe restaurants en elegante eetlokalen. Je eet dan voor een speciale prijs een bijzonder menu, samen met andere delicious.lezers. De gesprekken over eten komen dan vanzelf op gang. Houd deliciousmagazine.nl ook in de gaten voor de kerstworkshops die eraan komen!

sazankaTEKST EN FOTOGRAFIE BAS ROBBEN

sazanka