delicious.vinoloog Ellen Dekkers: ‘Mensen worden vaak een beetje zenuwachtig als ze mij uitnodigen voor een etentje en ze wijn gaan kiezen….’
‘Gisteravond nog aten we bij een stel dat we nog niet zo goed kennen. De gastvrouw was speciaal naar een slijter gegaan om zich te laten adviseren welke wijn bij haar boeuf bourguignon zou passen. ’Als jij komt eten’, kan ik natuurlijk geen supermarktwijntje op tafel zetten’, vond ze. We werden verwend met een blanc de blancs champagne als aperitief – dan kan mijn avond al niet meer stuk – en aan tafel schonken ze een merlot uit Zuid-Afrika van het huis Tokara. Een goede merlot! Vol kersen en pruimen, verleidelijke vanille en mokkageuren van het eikenhout en smeuïge tannine. De wijn smolt samen met de boeuf. Gastvrouw blij en ik ook. Het werd een beregezellige avond. Lang nagetafeld en merlot nummer 2 ging open. Dan drink je meer dan goed voor je is. Door schade en schande – en de leeftijd vrees ik – ben ik inmiddels wat verstandiger, nip ietsje rustiger en drink veel water tussen door. Helemaal als het – zoals deze Zuid-Afrikaan – een wijn is van 15% alcohol! Killers zijn dat. Die sluipen als luipaarden je slaapkamer in. Zwetend in je bed, gortdroge mond, bonkend hoofd, noem maar op. Spijt, grote spijt heb je de volgende ochtend en neem je je voor nooit meer zoveel te drinken… door even naar dat gevoel te gaan kan ik stoppen, ook al is de wijn waanzinnig en het gezelschap oergezellig. Misschien een goede tip voor december?
TEKST: ELLEN DEKKERS