BLOG stoer voer!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious.friend Yolanda v/d Jagt start in delicious.februari met een nieuwe rubriek: Yolanda’s stoere keuken. Dat betekent (in Yolanda’s eigen woorden) ‘geen getrut op bordjes, maar juist eten in zijn waarde laten‘.

Yolanda: ‘Mijn stoere keuken barst van de gerechten die stuk voor stuk eenvoudig te maken en vol smaak zijn. Bij stoer eten denk ik aan royale hoeveelheden, liefst met grote stukken vis of vlees uit de oven. Geen getrut op bordjes maar juist het eten in zijn waarde laten. Ik kies graag voor de wat ruigere smaken, voor krachtig eten met uitgesproken producten.

Voor het delicious.februari heb ik veel groentegerechten in petto. Andijvie, maar nu  eens niet rauw en in fijne reepjes als stamppot. Gewoon de krop in vieren en dan een uur in de oven, met hele tenen knoflook en gedroogde zwarte olijven. Als je dat op je bord hebt liggen, heb je echt andijvie! Rabarber – niet fijn gesneden en gekookt tot compote – maar hele stengels met ahornsiroop, tijm en omwikkeld met spek. Zo’n goede  combi met geroosterd varkensvlees of gevogelte! Ik laat graag zien om welk product het gaat, dus zit aan de wilde spinazie gewoon het steeltje! Kort koken en dan serveren met dressing van zoute citroen, paranoten en groene peper. Allemaal zó lekker dat de groene groente met bite met gemak het vlees vervangt.

Voor het Italiaanse nummer zoek ik inspiratie in de keuken van Umbrië, die heeft ook dat pure, ruige en boerse, dat lijkt me geweldig. Of natuurlijk het armere zuiden van Italië, waar ook stoere gerechten met oud brood worden geserveerd.

Uit mijn eerste productie in deze serie staat de kaasfondue met maanzaad en verschillende bergkazen aan top. Heb het op een gewone dinsdag getest, samen met vriendin Esther en mijn twee kleine meisjes. Iedereen vond het super om met een lange vork brood en groente door de kaas te halen. En wat voor kaas! Tijdens de carpaccio-test  kwam vriend Michiel langs… dus verdeelde ik het direct over schoteltjes als een amuse bij de borrel en niet als voorgerecht. Niet zoals in delicious., wel bijzonder lekker!

En toch blijft groente mijn favoriet, dus mis vooral mijn stoere groentegerechten niet de komende tijd!

Yolanda v/d Jagt Stoere Keuken