BLOG stampen op de dijk

Aan een stille dijk in Eemnes ligt een boerderij vol ‘leven’. Er wordt gestampt, geroerd en gepureerd. Vandaag maakt Eke de stamppotten voor het januarinummer. Styliste Cyn Ferdinandus en fotograaf Eric van Lokven zijn ook van de partij. delicious.stagiair Nadia ging een kijkje nemen.

De boerderij is prachtig. Her en der liggen wintergroenten uit eigen tuin en staan oude flessen, emmers en meubelen.  Toch vraag ik me af waarom we vandaag aan een dijk in Eemnes fotograferen in plaats van in de studio. Eric vertelt me dat de sfeer van deze boerderij perfect bij de sfeer van de stamppotproductie past. De ambiance van de locatie is namelijk terug te zien op de foto’s. Daarbij werkt zo’n bijzondere plek natuurlijk altijd inspirerend.

stylingstamppotOok deze keer heeft Cyn weer een heleboel bestek en servies meegenomen. Ze scoort haar rekwisieten het liefst in tweedehands winkeltjes of op markten. Voor elke productie maakt ze een nauwkeurige selectie uit haar assortiment.

pompoenDe gerechten van Eke worden op een plank gezet en gestyled. Cyn beschildert de planken voor elke productie opnieuw zodat de kleuren aansluiten bij het moodboard dat art-director Janine heeft gemaakt.

stampekeHet is niet de eerste keer dat Eke op deze locatie kookt. De laatste keer was zijn plaattaart hier in de oven verbrand, dus nu  weet hij dat deze oven erg warm is en checkt hij zijn ovenstamppot elke vijf minuten. Eke’s oplettendheid heeft baat, want de spruitjesstamppot is goed gelukt. Thuis eet Eke trouwens ook graag stamppot. Zijn favoriet is andijviestamppot, maar meestal verschijnt er boerenkoolstamppot op tafel omdat zijn kinderen daar zo gek op zijn.

ekeolieAls de winterkost klaar is, kan Cyn beginnen met de styling. Ze maakt een mooie compositie op het plankje. De gerechten zijn een beetje afgekoeld en de worstjes ogen niet zo smeuïg meer als toen ze net uit de pan kwamen. Maar Eke heeft daar een oplossing voor: met een kwastje smeert hij wat olie over de worstjes om ze weer wat te laten glimmen.

fotoericAlles staat nu klaar op het plankje. Het eten is gestyled en het zonlicht valt schitterend door de oude ramen van de boerderij. Eric kan nu eindelijk beginnen met fotograferen. Benieuwd naar het eindresultaat? In het januarinummer kan je kijken, lezen en leren met Eke’s stamp & stoemp!

TEKST NADIA KHALEGHI