Proefkoken voor kerst; webredacteur Bas doet niets liever. En nu ruikt het bijna 24/7 lekker in zijn keuken.
‘Even onder ons: Nigella Lawson weet al een aantal jaar het kerstvlammetje in mij aan te wakkeren. Al in november begin ik weer met het kijken van al haar kerstafleveringen en voel ik me heel even Nigella. Maar dan met platte borst en minder gasten. Maar waar delicious. dit jaar mee op de proppen is gekomen vind ik fantastisch. Twee kerstnummers, waarvan de tweede traditioneel dik is als een gulgevulde kerstkalkoen.’
‘Natuurlijk proef ik al veel van wat er uit de delicious.testkeuken komt. Maar zelf een rollade opbinden of die mooie saus gieten in een sierlijk kannetje geeft zoveel meer plezier. En dus zet ik het fornuis aan, warm de oven voor, klik een kerstplaylist op Spotify aan en haal alles in huis voor de lekkerste gerechten uit delicious.december. Om maar iets te noemen: appel-kaneelrollade uit familietijd. Terwijl Diana Krall Let it snowdoor mijn kamer zingt, frunnik ik het gebakken appel-ui-mengsel in de rollade. Na drie kwartier rondom bakken snijd ik een sappig stukje vlees af. De combinatie appel-kaneel met varkensvlees is zo christmassy! Mijn tafelgenoot knikt instemmend. ‘Delicious!’
‘Twee dagen en twee Nigella-afleveringen later staan de karbonades met macadamia-mosterd en knolselderijpuree op mijn menu. Maar dan zonder de karbonades, want ik vind varkenshaas lekkerder. Je maakt even vlug het kruim in de keukenmachine, besmeert het vlees met mosterd en kruim en terwijl de oven zijn werk doet, maak je de knolselderijpuree. Mijn knolselderij bevat behoorlijk veel vocht, dus ik raad niet aan om hem met een pureeknijper te maken. De mosterdroomsaus die erbij hoort, staat in mijn ‘best-of’-receptschrift. Misschien wel een van de lekkerste sauzen ooit. Scherp, zoet, zuur, pittig. Yum!’
‘En omdat kerst draait om eten delen, maakte ik op een donderdagmiddag het rundvlees met amandelpicada. Eerst het vlees bruin bakken in de pan en dan lang laten stoven op laag vuur. Tijd om de laatste afleveringen van Nigella te bekijken. De picada die je er doorheen roert en overheen strooit, maak ik met mijn nieuwe mezzaluna. Dé Nigella- keukentool bij uitstek. De stoof heeft na 5 uur nog wat structuur maar was al smeltend zacht. De volgende dag maak ik mijn ouders blij met een gul portie draadjesvlees. Christmas is coming…en ik heb er zin in!’
TEKST: BAS ROBBEN