BLOG – maak tijd voor deze friet

BLOG – maak tijd voor deze friet

frietHeb je een uurtje of 8 over? Nee? Maak dan maar tijd. Want deze friet is écht de allerallerallerbeste in zijn soort. Nee, dat is geen grootspraak. Feit. Webredacteur Bas mocht 1 hele werkdag besteden aan het bakken van de bovenstebeste friet.

‘Thuis had ik al proefgedraaid in de garage van mijn ouders. Dat gestink met frituur wil ik in mijn appartement niet hebben. Dus ik was al enigszins voorbereid op het intensieve proces van het bakken van Heston Blumenthal’s triple cooked chips. Die worden dus drie keer gegaard. Eerst schil je de aardappels (en dat zijn er heul veul voor een eetgrage vrouwenredactie), dan snijd je frieten op de perfecte dikte. Dik genoeg om chips te heten, dun genoeg om te garen. En qua ras: Heston gebruikt Maris Piper, maar die is hier lastig te verkrijgen. Ik heb mij laten vertellen dat bintje een goede tweede keus is.

De eerste productiestap in mijn kleine frietfabriek bestaat uit het koken van de patat. Misschien wel de moeilijkste stap van de drie. Je wilt de frieten namelijk net tegen het moment aan dat het aardappelsoep wordt. De frieten krijgen aan de buitenkant dan een gebarsten laagje. Die kreukjes zorgen er in de hete olie voor dat de frietkorst uiteindelijk in duizend scherven uiteenvalt. Voorzichtig schep je de breekbare friet dan uit het water op een rooster. Ze moeten dan zo’n 2 uur in de koelkast afkoelen en uitdrogen.

Ondertussen verhit ik arachide-olie in een wok want die wordt lekker snel heet en haal ik de droge superfriet uit de koelkast. Je bakt de friet de eerste keer lichtgoudbruin op een lage temperatuur (130°C). Daarna gaan ze opnieuw op een rooster de koelkast in en daarna bak je ze nog eens op hoge temperatuur (180°C). Wat een gedoe, hè? Het is het allemaal waard!

Want zodra ik een bordje friet + zelfgemaakte mayo op tafel zet, valt tout redactie aan. De frietkorst is de knapperigste die ze ooit proefden, de binnenkant zacht, zalvig, romig en fluwelig. De vier borden friet gaan schoon op. Ik heb ze allemaal droomfriet laten eten en dat is gelijk het probleem. Want waar ze ook friet bestellen, ze weten altijd: de patat is nooit zo goed als de friet van Bas. Poeh, wat een eigendunk hè?’

Aan de slag met je frituurpan en een grote zak piepers? In delicious.mei  vind je 5 frietrecepten. Belgische friet, strofriet, friet van courgette met Parmezaan en maanzaad, friet van koolrabi en bananenfriet met oersuiker. Vanaf pagina 54!

In dit filmpje van How To Cook Like Heston doet de grootmeester het nog even voor.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

HET BEELD LINKSBOVEN KOMT UIT HESTON BLUMENTHAL THUIS | TEKST BAS ROBBEN