BLOG – italiaanse favorieten van…

De redactie heeft zo haar favorieten uit elke editie van delicious. Maar als je het nieuwe Italiaanse nummer doorleest kun je je misschien wel voorstellen dat die keuze moeilijk werd. Toch durfde tekstcoördinator Laura het aan en gaf onderstaand rijtje Italiaanse favorieten!

Passata | pag. 44
Het is nu nog wat vroeg, want meestal wacht ik tot de markt in augustus uitpuilt van de rijpe en zeer betaalbare tomaten en ga dan met kilo’s naar huis voor passata en verse tomatensoep. Er is maar 1 nadeel: zelfs zo’n voorraadje saus gaat altijd weer sneller op dan je denkt. Pluk daarom de dag en maak/eet passata als de aanvoer optimaal is. Tijm en rozemarijn kan je nu al opkweken voor straks. Balletjes gehakt en Parmezaanse kaas erbij en je eet geweldig Italiaans.

Salade van radicchio, asperge en zeebaars in citroensap | pag. 72
Alles in deze salade is lekker, dus het resultaat spreekt boekdelen! Ik weet van mijn reisje naar Amalfi dat die lofzang op die geweldige citroen helemaal terecht is, dus doe beslist moeite voor die bijzondere aromatische citroen, je gaat beloond worden! Neem ultraverse vis, mooie dunne asperges (altijd lekkerder dan die hele dikke, vind ik) veel veldsla en verse doperwten, die zijn zo lekker zoetig. Echt groene olijfolie is ook een must en maakt dit voorgerecht nóg verrukkelijker.

Sbrisolona | pag. 81
Culiredacteur Merijn heeft deze brosse taart ook nog eens met hazelnoten gemaakt, maar met amandelen is ie toch lekkerder! Hoewel er best boter in gaat, is de sbrisolona wat korrelig door de polenta en de amandelen, wat ik juist heel lekker vind. Die grappa erover heb ik nog niet gedaan, moet je maar net in huis hebben… maar zal vast ook erg geslaagd smaken!

Pinda-chocolate chip ijs | pag. 98
Pinda’s vind ik nostalgisch lekker en ijs ook, dus die niet alledaagse combinatie spreekt me direct aan. Heb gelukkig wel een ijsmachine, en dan is het natuurlijk een fluitje van een cent. Pindakaas, slagroom en geroosterde pinda’s, veel kán er niet misgaan, hooguit qua calorieën dan…

Pastaschelpen gevuld met gorgonzola en walnotenkruim | pag. 114
Heel eerlijk gezegd ben ik niet zo’n pastamens, maar op die foto is de pasta meer een schuitje om de vulling mee in je mond te laten varen. En die vulling doet het ‘m; milde gorgonzola met fijngehakte walnoten, peterselie en tomaat! In smaak afgemaakt met knoflook en verse oregano. De rucola was ik vergeten, maar miste ik helemaal niet. Doe er net als vinoloog Ellen een gewürztraminer bij, we hebben dit terecht een gouden combi genoemd!

5 favorieten Laura Italië nummer