BLOG – hogere koffiekunde les 3: cuppen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

koffie

Mogen we nog één keer je aandacht? We besluiten de korte cursus hogere koffiekunde met les 3: cuppen. Dat is een hip modewoord voor koffie (of thee!) proeven. Hoe en wat leert koffiegroentje/webredacteur Bas je nu, zodat je dit weekend op het Amsterdam Coffee Festival niet de fout maakt om tijdens het cuppen de koffie door te slikken.

Vorige koffielessen gemist? Hier lees je les 1: branden en hier les 2: zetten.

‘We gaan koffie proeven. Lees: niet drinken. Dat doe je maar in eigen tijd. Cuppen gaat echt alleen om het vergelijken van koffiesoorten. Dat kan single origin koffie zijn, maar ook single bush. Ja echt, koffie van één plant. En dan probeer je samen met andere koffietypen vat te krijgen op de aroma’s die van je cupping spoon opstijgen.

Kies voor het cuppen die koffiesoorten die dichtbij elkaar liggen qua smaak. Juist dan kun je binnen de soort smaakverschillen onderscheiden. De meeste koffiezaken kunnen je wel helpen bij het maken van die keuze, maar maak ze duidelijk dat je op zoek bent naar lichtgeroosterde koffiebonen en dus geen espressobonen. Kies slim en neem bonen van verschillende plantages binnen een bepaalde regio van een land. Dan is het vergelijken nog niet al te moeilijk, maar ook weer niet zo gemakkelijk als het vergelijken van Sumatraanse bonen met Ethiopische bonen.

Zet voor het cuppen dus meerdere soorten op tafel (liefst tegelijk) en gebruik een bolle lepel om de koffie naar binnen te slurpen. Laat je neus en je tong hun werk doen. Onderscheid meer smaken dan alleen bitter, zoet en zuur. Proef toast, tomaat, hazelnoot, walnoot, chocolade of kers. Hoe vet is de koffie? Laat hij een filmend laagje achter in je mond? Hoe is de afdronk? Prettig of mwoah? Schrijf de smaakprofielen in een leren notitieboekje en blijf je notities bijhouden bij elke koffie die je cupt (of, vooruit, drinkt).

Misschien denk je: is het zo eenvoudig? Nee, want je ‘moet’ de koffie niet op de alledaagse filtermanier zetten. Wij vonden onderstaand filmpje waarin het cuppen heel goed wordt voorgedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In onze shop vind je een aantal theekopjes (ja, thee) die heel geschikt zijn voor het cuppen.’

TEKST + BEELD BAS ROBBEN