BLOG – delicious.diner bij Sugar Hill

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bofkont Bas mocht aanschuiven bij het delicious.diner bij Sugar Hill in Arnhem. Over de waddencocktail, waanzinnige couscous en toplocatie raakt hij niet uitgepraat.

‘Restaurants buiten de randstad hebben sowieso al een streepje bij mij voor. Het zal dat onbekende, ongehypete zijn. Dat de boerderij nooit ver weg kan zijn. Hoewel: Sugar Hill staat bovenop een berg/heuvel/glooiing in het landschap. De wandeling van het station naar het hippe restaurant leidt door de hipste wijk van Arnhem: Klarendal. Creativo’s, ambachtshipsters en bistrokoks. Ver buiten het centrum en misschien daarom nog zo authentiek. Stad/dorp/community an sich, dat Klarendal. En het is nog goed voor je kuitspieren ook.

Bistrofood, dat kan ik verwachten. Als liefhebber van de Amsterdamse Hotel de Goudfazant, Aan de Amstel en Wilde Zwijnen wrijf ik mij in de handen wanneer ik samen met vriend Feng de zaak op de hoek binnenstap. In de vitrine liggen taarten te lonken en te pronken. De uitstalling van likeuren en andere sterke dranken verraadt dat er verzamelaar in huis is. Op het schoolbord ernaast staan de bieren die er worden geschonken. Speciaal bier, that is. Uit de open keuken stijgen geluiden omhoog van sissende pannen, sauslepels die klinken tegen het metaal van de sauspan en de warme adem van de oven die zelfgemaakt brood afbakt. Je krijgt er ongelooflijke trek van.

sugar hillTerwijl wij onze maag voorbereiden op wat gaat komen met stug, knapperig brood, boerenboter, witpuntradijsjes en olijven loopt de zaal vol. Met delicious.fans, want de zaak zit volgeboekt. Normaal kun je hier alleen op de bonnefooi naar binnen, wat niet meevalt omdat de zaak elke avond vol zit met voornamelijk buurtgenoten. Het aperitief met gin en zeekraal (dat zou iedereen vaker moeten eten!) glijdt er net zo makkelijk in als de hapjes op tafel. Buiten zien we Arnhem thuiskomen. Op fixed gear-bikes. Met baarden.

sugar hillOp tafel verschijnen de visjes en de groentjes. Glorieuze sardientjes met knapperig kruim prikken we aan onze vork met zoete bieten, zoetzure bloedsinaasappel, venkel en karnemelkaioli. Een flinke portie, maar het bord gaat schoon leeg. Zoet, zeker. Maar dat kan de vette vis echt wel hebben. De serveerster vraagt welke wijn we erbij willen drinken. ‘Hebben jullie geen bier?’ Ze vliegt terug naar de bar en komt terug met een bijzondere match: Barley Wine van Brouwerij ’t IJ. Dat sterke bier smaakt krachtig naar hop, mout en hout omdat het lang heeft liggen rijpen en er eikenhoutsnippers aan zijn toegevoegd.

Het tweede gerecht wordt voor ons neergezet. Bovenop een berg handgerolde couscous prijkt een gekonfijte eendenbout. Supermals, dat hoort. De gremolata doet zijn ding, de gele courgette zorgt voor structuur, maar over de couscous raken we maar niet uitgesproken. Is dit de waanzinnigste die we ooit aten? Waarschijnlijk wel. We vroegen chef Werry van Leeuwen hoe dat komt: ‘Goede couscous die je stooft met lekker veel ras el hanout. Dat maakt hem zo lekker.’ Erbij zetten we een Columbus van Brouwerij ’t IJ aan de lippen. Ook al zo’n zwaargewicht onder de bieren. Eerst proef je zoete karamel en chocolade, maar de afdronk is bitter en hangt lang in je mond. Perfect bij die waanzinnige couscous.

sugar hill

Na drinken we thee en eten we een stuk taart. Lemon meringue zoals ie hoort en rijker dan rijkste chocoladetaart met hazelnoot en lavendel. Zoete verleidingen? Dat is een understatement. Overdag zijn die taarten trouwens te koop aan de overkant in de Sugar Hill Bakery.

Sugar Hill | Klarendalseweg 192 Arnhem

FOTOGRAFIE MASCHA BAKKER TEKST BAS ROBBEN

 

 

 

 

 

 

 

 

sugar hill