BLOG bitterballen, kalkoen & spritsharten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious.friend Janneke Philippi vond het van de week tijd worden om het kerstmenu vorm te geven. Maar wat staat er deze kerst bij haar op tafel?

Janneke: ‘Nog een paar vakjes van de adventskalender zijn dicht. Gisteren vond ik het de hoogste tijd dat ook wij bepalen wat er met kerst op tafel komt. Om de kerstdrukte voor te zijn, maar vooral ook om met de tweeling in de keuken al aan de slag te gaan. Koekjes bakken, vlees stoven, groentjes blancheren om alleen nog even met een sjalotje, wat snippers krokant gebakken serranoham en verse kruiden af te maken. En het dessert niet te vergeten!

Met de kinderen blader ik door delicious.kerst. Ze willen de focaccia maken, de tulband van Rudolph, de spritsharten voor in de boom en de amandelstengels. De kalkoen van Mister Kitchen zien ze ook helemaal zitten: ‘Jááá net als mister Bean, please mama!’ En ik, ik wil de involtini, de prachtige zalmzijde met kruiden uit de oven, de hazenrugfilets van Yolanda. En nog veel meer! We kiezen uiteindelijk voor de serrano-manchegobitterballen van Yvette en de focaccia vooraf, gevolgd door ons bloemkoolsoepje (uit delicious.december) waar we de amandelstengels bij bakken. Als hoofdgerecht gaan we voor de kruidenzalm en de hazenrugfilets. Met geroosterde aardpeertjes, wat frietjes, knapperige haricots verts en een fijne salade. Het dessert komt uit ons nieuwste boek, Mijn favoriete desserts. We gaan voor hazelnootijstaart en crumbles voor de kinderen.

Een fijn menu, relaxt, makkelijk, voor elk wat lekkers. Komende dagen gaan we de focaccia, soep en soepstengels alvast maken. Die kunnen tot kerst de diepvries in. Ook de frietjes kunnen al voorgebakken en ingevroren worden. Net als de deegkruimels voor de crumbles en de hazelnootijstaart. Ik wens je alvast een heel mooi kerstfeest. Geniet, niet in de laatste plaats ook van de voorbereidingen!’

TEKST: JANNEKE PHILIPPI

Janneks kerstmenu zalm met kruiden