BLOG – niet je alledaagse eitje

BLOG – niet je alledaagse eitje

Pasen geeft webredacteur Bas altijd een beetje heimwee naar Taiwan. Hij at daar namelijk de lekkerste eieren ever. ’Romig, zacht, lichtzuur en ultra-aromatisch. Ik wil NU terug.’

’Na lange dagen in de heter dan hete hoofdstad van Taiwan, Taipei, sjok ik terug naar het appartement nabij Linguang station. 7/11 (spreek uit: seven eleven) is de populairste convenience store in Taiwan. Het is Albert Heijn to go 3.0. Je kunt er snacks, drinken en kant-en-klare maaltijden kopen maar ook bankzaken regelen, de post doen, treinkaartjes kopen, internetten en met vrienden afspreken. En dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. De koele winkellucht laat mij eindelijk weer wat afkoelen. Buiten is het nog zo’n dertig graden en het is erg benauwd. Ik heb trek in een midnight snack. Mijn oog wordt getrokken door een zwarte ketel met een ijzeren netje erin. In donkere thee dobberen bruin uitgeslagen eieren: thee-eieren. Ik schep twee eitjes uit de thee en reken ze samen met een flesje ongezoete ijsthee af. In mijn appartement zet ik mijn tanden in het beige ei. Het eiwit is leerachtig, stug en smaakt sterk naar de rokerige thee, de dooier romig en zacht. Verliefdheid zou ik het niet willen noemen, maar de culinaire vlinders fladderen wild in mijn maag.’

’Pas op de laatste dag van mijn 22 dagen durende trip proef ik het duizendjarige eendenei. Op Taipei Main Station eet ik een late lunch bij een fastfoodketen. Gelukkig betekent fastfood altijd nog goodfood in Taiwan. Naast een noedelsoep eet ik een bruin glazig ei. Het ziet eruit als een drilpuddinkje van cola met een rottig-ogende, blauwe dooier. Niet echt iets waar je voor staat te trappelen om behendig met eetstokjes naar je mond te brengen. Stug volhouden Bas, je zwoer alles te proeven in verweggistan. De dooier is de romigste die ik ooit proefde. Echt, clotted cream haalt ’t er niet bij. Het bruine eiwit smaakt een beetje zuur, maar best lekker. Naast het ei drilt een blok zijden tofu onder een plasje verrijkte sojasaus en een plukje bosui. Het ’zout’ bij het eitje; proef het! In het meinummer van delicious. vind je het recept voor deze tofu (p.113). In de goed gesorteerde toko’s zul je met een beetje vraag- en speurwerk ook zeker deze eieren vinden.’

TEKST + BEELD BAS ROBBEN