notenmeel saves the day

Het maartnummer van delicious. wintert nog even door, met recepten voor de lekkerste gehaktbal, spruitjes die écht lekker zijn en….warm winterfruit. In deze laatste productie staat 1 recept dat anders is dan alle andere bekende bakrecepten. Er staat namelijk geen bloem in het recept. Foutje? Nee, het hoort zo! En wij leggen maar wat graag uit hoe dat nou precies zit.

Van verschillende lezers kregen we een verontrustende mail. Bloem zou ontbreken aan de ingrediëntenlijst bij het recept voor walnoten-cranberrytaart met cognac-room. Want je kan toch niet bakken zonder bloem? In dit recept kan dat wel. In plaats van bloem/meel, wordt hier eigenlijk meel van walnoten gebruikt (héél fijngemalen). Deze techniek komt uit Italië en is daar een echte klassieker. Yolanda van der Jagt schreef het recept, en haalde haar inspiratie uit Italië.

Naast de bijzondere smaak die het notenmeel aan de taart geeft, heeft het nog een mooie bijkomstigheid: de taart is ook geschikt voor mensen die geen gluten mogen eten. Juist omdat er geen meel in zit, maar noten.

We kregen op de valreep ook nog een fijne tip van culi-redacteur Trudelies: vervang de suiker eens voor palmsuiker (te koop bij natuurwinkels): ‘Ik probeer suiker vaak te vervangen door betere alternatieven. En het bewijs dat het kan, leverde ik afgelopen weekend: de taart is perfect gelukt! Wel wat donkerder, want palmsuiker is donkerbruin. Je kunt ook rustig de suikerhoeveelheid met ¼ tot ⅓ deel verkleinen. Voor de structuur van gebak heb je wel een bepaalde verhouding suiker nodig. Dus teveel wijzigen  aan de hoeveelheid suiker is niet verstandig.’

Wil je de walnoten-cranberrytaart maken? Blader dan snel door het maartnummer, naar pag.103/108. Of download deze editie op je iPad, via de app van Tijdschrift.nl (zoek in de app naar ‘delicious.’).

Amandelen