6 blijmakers van de redactie

Vanaf vandaag delen we wekelijks de ingrediënten, adressen, recepten en culi-spullen die het leven net iets leuker maken. Blijmakers ontdekt door de redactie!

vlierplezier

Het seizoen loopt bijna op zijn eind, maar culi-redacteur Bas wist toch nog ruim een kilo vlierbloesem bij elkaar te plukken. Om daar vervolgens 6 liter geurige siroop van te trekken in 2 variaties: met citroenschil en gedroogde rozenblaadjes en met citroengras, kaffirlimoenblad en gember. Culi-redacteur Dosia is nog creatiever: in sojasaus, in wodka met komkommer en in een pot honing.

blijmakersvanbas

En om de siroop de bottelen en in te schenken heeft hij bij IKEA een heel mooi flesje met een slank tuitje en een toffe kan met bolle buik gekocht. Bas: ‘De glazen kan is onderdeel van de VIKTIGT collectie bij IKEA. Dat is productlijn met beperkte oplage ontworpen door Zweedse designer Ingegerd Råman. Ik vul ‘m flink met veel ijs en steek daartussen munt, komkommer, rozemarijn of stukken citroen tussen. Dan giet ik m’n zelfgemaakte vlierbloesemsiroop erop, vul ik ‘m aan met bruiswater en roer ik ‘m door met een lange lepel. Wanneer de homemade limo op is, ga ik graag naar Het Blauwe Theehuis waar ze Cucumis verkopen. Dat is een limonade met komkommer die net zo fris smaakt als hij klinkt. Gelukkig ook online te koop!’

merijnsblijmaker

Culi-redacteur Merijn vertrok voor een weekend naar Palermo (Sicilië) en kwam terug met verhalen over groene amandelen en kraakverse vis. ‘Dit zijn jonge, notig frisse amandelen. Je kraakt ze op tussen je kiezen. Een Siciliaanse schat!  Ook een blijmaker: lange zucca met loof! Op zo’n fijne markt in Palermo. Oh en die platte uien die ik daar ook vond! En die dikke buik Siciliaanse aubergines: voor de echte auberginesteaks!’