bitterkoekjesbavarois met bosbessencompote

bitterkoekjesbavarois met bosbessencompote

Hulp nodig bij het maken van een bavarois? Klik hier tips en tricks te lezen over het maken van een perfecte bavarois! 

bitterkoekjesbavarois met bosbessencompote

nagerecht (6 personen)

3 blaadjes gelatine
300 ml melk
4 el amaretto (slijterij)
2 eieren, gesplitst
110 g suiker + 1 el extra
200 ml slagroom
100 g amaretti (amandelkoekjes), verkruimeld
225 g bosbessen
70 g geleisuiker
ook nodig: 6 vormpjes van ± 175 ml inhoud)

Voorbereiding: kan 1 dag van tevoren, begin in ieder geval 1/2  dag van te voren. Week gelatine in koud water.

Verhit de melk met de amaretto in een steelpan. Klop de eierdooiers met de suiker tot een romige creme. Schenk al roerend langzaam de hete melk erbij en schenk alles in een pan. Verhit op matig vuur tot ±75ºC tot de eierdooiers gaar zijn. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de dooiercreme. Laat de dooiercreme afkoelen tot hij gaat opstijven, maar het mengsel moet nog wel te roeren zijn.

Klop de eiwitten stijf met de el suiker. Klop de slagroom lobbig. Meng de slagroom en de eiwitten door de dooiercreme en spatel de koekjes door het beslag. Verdeel het beslag over 6 vormpjes en laat opstijven in de koelkast.

Doe de bosbessen samen met de geleisuiker in een kleine steelplan en breng op matig vuur aan de kook. Laat een paar min. zachtjes koken en roer even door. Doe de compote over in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden:  dompel de vormpjes kort in heet water (alleen de vorm, niet de pudding voorzichting los van de vorm met een mesje en strot de bavarois op borden. Serveer met de bosbessencompote.

Voorbereiden ± 40 min. / afkoelen ± 45 min. / opstijven ± 4 uur / bereiden ±5 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Wil je nog meer inspiratie voor een feestelijk kerstdiner? Ons extra dikke kerstnummer ligt nu in de winkel of bestel hem hier online!