bestek = design!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De Sensorial Stimuli Collection van de Zuid-Koreaanse Jinhyun Jeon zorgt voor extra stimulatie van de zintuigen waardoor het eten een smaakboost krijgt. Uitgangspunt bij het ontwerp van haar Tasty Formula’s zijn zintuiglijke waarnemingen als temperatuur, smaak, kleur, volume/gewicht en vorm. Iedereen weet wat dit is, maar weet je ook wat het met je doet?

Temperatuur: is van invloed op bepaalde veranderingen van de smaak. Suiker gaat zoeter smaken als het op lichaamstemperatuur is. Een zoute smaak wordt sterker als de temperatuur zakt. En een zure smaak blijft een zure smaak, of de temperatuur nu stijgt of daalt.

Smaak: Volgens dr. Linda Bartoshuk van Yale University of Medicine klopt er weinig van de bekende plattegrond van de smaakpapillengebieden. Volgens haar kunnen zoet, zuur, zout en bitter overal worden waargenomen waar smaakpapillen zitten. Als een sterke zoete smaak wordt vermengd met een sterke zoute smaak ontstaat een compleet nieuwe smaak. Zodra zoute en zure smaken worden gemixed, worden beide smaken verzacht. Maar als deze laatste smaken op een bepaalde manier worden vermengd, kan een zoete smaak ontstaan. Als de zoete smaak sterker is dan een zoute smaak, wordt de zoete smaak sterker. De verschillende types Sensitive tactile spoons uit de collectie van Jin stimuleren niet alleen de tong, maar ook de lippen en de smaak.

Kleuren: kunnen de eetlust vergroten als er warme kleuren als rood, oranje of geel worden gebruikt. Bij een vergelijking blijkt dat iets zoets zoeter smaakt van Jin’s rode lepel dan van de gele. Ook oranje stimuleert de eetlust, dus dit is een prima kleur voor borden en tafelkleden. Behalve als zowel het eten als de aankleding van de tafel oranje is, dan kan het er juist voor zorgen dat de eetlust daalt. Het meest effectief is het als de warme kleuren gedoseerd worden toegepast.

Volume/gewicht: Het volume van het holle gedeelte van de lepel zorgt voor een verbetering van de eetlust. Een lepel die 40 gram weegt ligt goed in de hand, maar als het gewicht tot 10 gram wordt verlaagd, zijn we in staat om het gewicht van ons voedsel te voelen en dat maakt ons bewuster van de hoeveelheid voedsel die we naar binnen werken.

Vorm: Door nieuwe elementen toe te voegen aan bestaande vormen wordt het comfort bevordert. Door de dikte van de steel te veranderen kan een bepaalde bewustwording van je eten ontstaan. Kleine hoeveelheden eten kunnen hierdoor zwaar aanvoelen en grote hoeveelheden eten kunnen ervoor zorgen dat je je daarvan beter bewust wordt.

Jinhyon Jeon studeerde Social Design aan de Design Academy Eindhoven.
jjhyun.com