BLOG – leve de amalficitroen!

saskia_citroen_amalfi_620

delicious.fotograaf Saskia van Osnabrugge reisde samen met vriendin en receptenschrijver Marieke Bergamotti langs de adembenemende Amalfikust, niet ver van Napels. In de ban van dé citroen – die supergrote in dikke schil met een geweldig aroma – delen ze graag hun reis in delicious.juni én deze blog!

Saskia: Tijdens de Salone del Gusto in Turijn, waar Marieke en ik om de twee jaar komen vanwege onze gezamenlijke passie voor eten en onze liefde voor mooie producten, ontstond ons idee. Van veel groenten kunnen wij lyrisch worden –  op de beurs staan we te gillen bij paarse bleekselderij – en raken we zo gefascineerd dat we bij de producenten langs willen om even hun wereld in te stappen. Het is echt geweldig om te zien hoeveel moeite zij doen, om vast te leggen hoe iets prachtigs als echt lekkere citroenen worden geteeld.

Hier ontmoeten we Carlo van La Costiera, met zijn prachtige biologische aromatische citroenen, Limone di Sorrento IGP. In maart hebben we zijn bedrijf in Minori (Gennaro Contaldo komt er ook vandaan) bezocht en gaf hij ons een rondleiding door zijn waanzinnig mooie boomgaarden.

De Amalfikust is bijzonder indrukwekkend, steile kustwanden met overal terrasbouw met daarop citroen- en sinaasappel gaarden,  stijlvolle dorpjes met havens en stranden die er tegenaan geplakt lijken..

De kliffenkust tot wel 1000 meter hoog, heeft eindeloos veel steile trappen… hier zie je iedereen – jong maar ook ouderen – met een soort huppelpasje op en af rennen, we zagen ook voornamelijk slanke mensen! Sterke citrusplukkers dragen kisten van 60 kilo op hun hoofd met een soort hoofdband eronder. Rennend gaan ze naar beneden, naar de vrachtwagens.

Hier ontmoetten we een man van in de tachtig, die heerlijk in zijn moestuin werkt. Wat een plek voor een moestuin, het dak van de wereld! Hij vertelt dat hij elke dag met een glimlach op zijn gezicht naar deze plek gaat om de groenten te oogsten voor het restaurant van zijn dochter beneden in het dorp. Tja,zo blijf je wel fit en gezond!

De citrusgaarden zijn ’s winters – tot eind maart – afgedekt met zwarte netten. In eerste instantie lijkt het een beetje somber, maar het is ook bijzonder om zo ver als je kan kijken een bergkust te zien met allemaal zwarte netten…

Bij de B&B waar we logeerden, hebben we met eigenaresse Rina een citroencake gebakken,  de luchtigste ooit! Ze heeft het deeg zeker een uur op de laagste stand laten draaien, eerst alleen de boter en suiker, daarna 1 voor 1 de eieren erbij, heel klein beetje bloem, beetje voor beetje wat melk met opgeloste lievito, en daarna pas de zest erbij.

Eenmaal uit de oven heeft Marieke de taart echt geïmpregneerd met citroenzest, heel langzaam met een kwastje zodat deze de zest goed opnam… en dat was te proeven! Zo luchtig en vol citroenaroma aten we nooit eerder een citroencake.

Lees morgen ook de blog van receptschrijver Marieke!

TEKST EN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE