BLOG – koken met de amalficitroen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

marieke_citroen_amalfi_620

delicious.fotograaf Saskia van Osnabrugge reisde samen met Marieke Bergamotti voor de citroenen naar de Italiaanse Amalfikust. Saskia fotografeerde zoals geen ander dat kan, Marieke schreef en kookte ondertussen de recepten. Marieke blogt dan ook graag over haar favorieten!

Mij staat vooral de geur en smaak van deze fantastische citroenen bij. Geloof me, niets is lekkerder dan deze waanzinnige citroenen van de Bella of liever gezegd waanzinnig mooie Costa Amalfitana. Nu is de Amalficitroen een van mijn grote favorieten in de keuken. Mijn reis met Sas naar deze waanzinnige plek heeft me ook mooie nieuwe recepten gebracht. Ik ben zelfs teruggereden met in m’n Opeltje 2 volle kratten citroenen en wel 5 citroenbomen. Echt waar! Kleintjes weliswaar maar ze staan nu volop in bloei en dragen veel citroenen. Zelden heb ik bij terugkeer mijn man en jongens zo hard zien lachen!

De limoncello is echt een aanrader, het recept is een combi van mijn tante van Sardinië, onze Amalfikustreis en van vaak doen. Heel makkelijk eigenlijk om te maken en mijn vrienden en familie zijn er dol op.

Ook waanzinnig lekker vind ik de salade met de vis gegaard in citroensap en alle mooie lentegroenten. En de citroensoep is een uitdaging! Romig zacht, helemaal nietwat je misschien zou verwachten.

Voor de durfallen: probeer bij het maken van de cantucci de koekjes is in één keer te bakken i.p.v. de receptuur op pag. 72. Haal ze uit de oven als ze goudbruin zijnen laat ze iets afkoelen. Snijd ze dan voorzichtig aan en laat ze geruime tijd aan de lucht verder drogen. Zo worden ze krokant en blijven toch ook heerlijk zacht. Leter wel op dat het deeg gaar is, anders toch nog maar weer even de oven in.

Ik vergeet nooit mijn ‘gesprek’ met een oude Italiaan die achter de bar stond van een lieflijk cafeetje in Minori. Lang geleden was hij  de beroemdste ijsmaker van hetdorp en de omgeving. Fantastisch hoe je met Italianen kunt praten over receptuur.
Onvergetelijk was ook het moment dat we – na uren wandelen van terras naar een bovengelegen terras, boomgaarden vol citroenen met het heerlijk aroma van citrus – bovenop een van de kliffen stonden. Pauze! Carlo plukte een citroen voor en liet ons wat stukjes proeven. Mmm.. buonissimmo! Niet te vergelijken met de zure citroenen die je bij ons in de supermarkt koopt. Ik zeg: ga op zoek naar een groenteman die ze heeft, ik weet dat de Lindenhoff in Baambrugge soms citroenen van Carlo verkoopt. Woon je daar niet in de buurt, zoek dan een groenteman met biologische citroenen. Wie weet, verrast hij je met Amalficitroenen.

Wist je dat door een scheutje citroen toe te voegen aan je gerecht je minder zout hoeft te gebruiken? Sap van citroen zorgt er namelijk voor dat de smaken veel meer uitgesproken worden.

Zin in citrus gekregen? Hier onze favoriete adressen:
costiegrumi.it, amalfivillarina.nl, sanpietroristorante.it, pastafaella.com, agriturismoilcampanile.com, studiofes.it.

TEKST MARIEKE BERGAMOTTI FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE