BLOG eke’s puree

De lekkerste aardappelpuree maak jezelf, vinden wij. De Cook & Chemist namen de puree onder de loep en leerden ons écht goede aardappelpuree maken. Cook Eke Mariën: ‘De perfecte aardappelpuree is mooi glad, lekker smeuïg, zacht, romig, zalvig en heeft een intense aardappelsmaak.’

Hij kookte 1 kilo kruimige aardappels van gelijke grootte in zo weinig mogelijk water waaraan hij een theelepel olie toevoegt. Olie absorbeert het aardappelaroma zodat dit niet met de damp uit de pan kan ontsnappen, slim! De mooi droog gestoomde aardappels pureerde hij met een pureeknijper om vervolgens met een houten lepel een kokend heet melkmengsel van 100 g boter, 100 ml melk én 100 ml slagroom erdoor te roeren, tot een mooie, gladde massa ontstaat. De aardappels met een pollepel door een stevige bolzeef duwen mag ook van de Cook & Chemist, een staafmixer is uit den boze. Breng de puree op smaak met zout, versgemalen nootmuskaat en eventueel een snuf peper.

Met de feestdagen in het vooruitzicht geven we je vandaag 10 tips om van je ‘gewone’ aardappelpuree in no-time een feestje te maken.

1 Meng een handje geraspte of verkruimelde kaas door je puree: oude NL-boerenkaas, VSOP Reypenaer, zijdezachte rauwmelkse reblochon uit de Franse Savoie of de pittige Spaanse blauwader cabrales.

2 Grove mosterd, gepofte knoflook of je eigen favoriete geurige specerijenmengsel.

3 Knapperig uitgebakken spekreepjes van varkens met naam uit eigen land: het Beemsterlant’s varken, Livar-kloostervarken of Vechtdalvarken.

4 Fijngesneden ambachtelijk gerookte paling en versgeraspte mierikswortel.

5 Zachte verse kruiden als koriander, citroentijm, munt, dille, dragon en platte peterselie.

6 Versgebrande noten, zaden of pitten, al dan niet gezouten: macadamia, pistache, walnoten uit eigen land, maan- of sesamzaad, pijnboompitten of ga voor een stoere combi.

7 Spannend! Een scheutje whisky, cognac of marsala.

8 Fijngesneden semi-gedroogde tomaatjes en/of zilte, intense zwarte olijfjes uit het Noord-Italiaanse Taggia.

9 Fijngehakt, gedroogd biologisch fruit: abrikoos, dadel, framboos of kers bijvoorbeeld.

10 Verse truffel, rasp deze aan tafel royaal boven de puree en spatel h’m vervolgens in een paar slagen erdoor. Dit doe je niet alleen voor de show, truffel smaakt op z’n best als de warmte kort door de truffel ‘jaagt’.