futebol-food!
WK-kijken doe je samen met je vrienden, net als eten. Daarom hebben wij vier gerechten voor je bij elkaar ‘gescharreld’ die je wegknabbelt en -kluift onder het futebol kijken. Laat een schaal sappige gehaktballen rondgaan, eet vooraf een burger, dip tijdens de rust de buffalowings in de blauwe kaasdip of kluif aan gegrilde kip in yoghurtsaus. Alle recepten komen rechtstreeks uit delicious. hét vleesboek, dus als je nog meer inspiratie nodig hebt, bestel je het boek hier. Grill aan, scherm op groen en hopelijk veel juichen!
buffalowings met blauwe kaasdip
hapje | 4 personen
500 g kippenvleugels
50 g rijstebloem
plantaardige frituurolie (bijvoorbeeld arachide- of zonnebloemolie)
50 g gezouten boter
1 tl tabasco
1 el wittewijnazijn
100 g blauwe kaas
50 g crème fraîche
25 g mayonaise
½ bleekselderij, gewassen, stengels in stukken van ± 10 cm
Snijd de kippenvleugeltjes op het gewricht doormidden, of vraag of de poelier dit doet. Wrijf de kipstukjes in met zout en peper en haal ze door de rijstebloem.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180-190°C en frituur de stukjes kippenvleugel tot ze goudbruin en gaar zijn. Smelt intussen de boter in een pannetje en roer de tabasco en azijn erdoor. Prak met een vork in een kom de blauwe kaas zacht en roer er de crème fraîche en mayonaise door. De kaassaus kan even-
tueel verdund worden met een scheutje melk.
Laat de stukjes kip uit de frituur goed uitlekken en bestrijk ze met de tabascoboter. Serveer ze warm met de bleekselderij en blauwe kaasdip.
Bereiden ± 30 min.
biefburger
hoofdgerecht | 4 personen
600 g biologisch rundvleesgehakt (vetpercentage van 30%)
1 eierdooier
groene kruiden naar keuze (niet meer dan 2 soorten: bijv. 2 el bladpeterselie, 1 el dragon, 1 el dille, 1 el oregano, ½ el salie en/of 1 el tijm)
4 broodjes (bijv. Italiaanse bollen zonder harde korst)
8-12 blaadjes sla
12 plakken tomaat
12 plakjes komkommer
12 plakjes augurk
1 rode ui, in halve ringen
ketchup en zelfgemaakte mayonaise
olie om te bakken
Doe het rundvlees in een grote kom en voeg de eierdooier, groene kruiden en naar smaak fijn zeezout en vers gemalen peper toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het vlees in 4 porties en vorm ze tot hamburgers.
Beleg het brood met de sla, tomaat, komkommer, augurk en de rode ui. Bak de hamburgers in de olie in 4-6 min. aan beide kanten gaar. Leg de burgers op het brood en serveer met ketchup en mayonaise. Zorg voor genoeg servetjes.
Bereiden ± 25 min.
gegrilde kip in kruidige yoghurt
hoofdgerecht | 4 personen
200 ml dikke Griekse yoghurt
4 el olijfolie
2 el citroensap
2 teentjes knoflook, geperst
1 el korianderblaadjes, gehakt
1 el muntblaadjes, gehakt
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen komijn
½ tl gemberpoeder
2 gedroogde chilipepertjes, uit de vijzel
1 tl zout
1 kg drumsticks (8 stuks)
rode en groene puntpaprika’s
2 citroenen gehalveerd, voor erbij
Meng de yoghurt, olie, citroensap, knoflook, kruiden, specerijen en pepertjes met een garde. Smeer de drumsticks in met deze marinade. Laat de drumsticks minimaal 6 uur, liefst een nacht, in de koelkast marineren. Schep de drumsticks af en toe om. Neem de drumsticks uit de marinade, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier.
Gril de drumsticks op een rooster boven een niet te hete barbecue in 30 min. gaar. Keer de drumsticks regelmatig. Leg hele rode en groene puntpaprika’s op het rooster naast de drumsticks. Leg er ook wat gehalveerde citroenen naast. Rooster de paprika’s tot ze mooi zacht zijn.
Grillen in de oven kan ook. Verwarm de oven voor op 200°C in combinatie met de grill. Plaats de drumsticks op een rooster boven een bakblik met wat water en zet deze zo laag mogelijk in de oven. Gril de drumsticks in ± 45 min. gaar. Keer ze regelmatig. Serveer met de geroosterde rode en groene puntpaprika’s en een gehalveerde gegrilde citroen.
Bereiden 45-60 min / marineren minstens 6 uur.
gehaktballen in Belgische biersaus
hoofdgerecht | 4 personen
2 witte boterhammen
100 ml melk
2 kleine uien, heel fijngesneden
1 el fijngehakte verse tijmblaadjes
1 ei
½ tl geraspte nootmuskaat
500 g half-om-halfgehakt
70 g boter
2 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 el bloem
500 ml donker Belgisch bier
1 el appelstroop
Week de boterhammen ± 5 min. in de melk. Knijp ze goed uit en kneed ze samen met de ui, tijm, ei en nootmuskaat door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met 1 tl zout en peper naar smaak. Vorm 8 ballen van het gehakt. Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de ballen in ± 3 min. rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Bak hierin de sjalot met de knoflook zachtjes ± 3 min. Voeg de bloem toe en bak deze 1 min. mee. Schenk het bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de gehaktballen laat deze nog 30 min. op laag vuur gaar stoven in de saus. Keer de ballen af en toe.
Bereiden ± 20 min. / stoven ± 30 min.
PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN, ELLEN VAN MOL, MERIJN TOL EN MURIËL SCHRIJN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS RECEPTUUR EN BEREIDING EKE MARIËN