dít zijn mooncakes + hier in Amsterdam haal je de beste

‘Als 17-jarige struinde ik over de Amsterdamse Zeedijk, een buurt die ook wel Chinatown wordt genoemd. In een vitrine van een bakker zag ik voor het eerst van m’n leven mooncakes,’ vertelt Jonneke van der Zeeuw (alias Mooncake) in het oktober-nummer van delicious.

Iedere maand vertelt Jonneke over de vele eetculturen die Nederland rijk is én deelt de beste adressen. Dit nummer gaat ze in op mooncakes en de Chinese patisserie. Meer weten? Bestel het nummer hier.

Wat zijn mooncakes?

Jonneke vertelt: ‘Mooncakes zijn ronde, versierde cakejes die traditioneel worden gevuld met de dooier vaneen gezouten eendenei – anders van smaak en wat vetter dan die van een kippenei –en lotuszaadpasta.

Ze staan op het menu tijdens het midherfstfestival, ofwel Moon Festival, in China en in een hele rits omliggende landen en overal ter wereld waar deze gemeenschappen zijn neergestreken. Het midherfstfestival valt in 2023 op 29 september.

De eidooier in die mooncakes staat voor de volle maan die dan aan de hemel staat en de ronde vorm voor familiehereniging. De tijd voor families om samen te komen, lampionnen aan te steken en elkaar prachtig versierde dozen mooncakes te geven. Voor afwezigen wordt altijd wat bewaard, als symbool voor het verlangen naar hereniging.

Variaties

Inmiddels bestaan er veel verschillende soorten en maten, met regionale verschillen, en ook zonder dooier. Met custard-lava bijvoorbeeld of gevuld met noten.

Maar ik heb ook weleens een hartig exemplaar met varkensvlees en blader- in plaats van koekdeeg geproefd. En variaties met zeevruchten zijn er ook. De snow skin – al dan niet gevuld met kaviaar of durian – is vooral populair bij jongere generaties omdat-ie door het kleefrijstomhulsel wat minder zwaar valt.’

Mooncakes kopen in Amsterdam

Bij Hoi Tin dus! Jonneke: ‘In deze Kantonese bakkerij komen nog altijd huisgemaakte mooncakes met traditioneel gezouten eidooier uit de oven. Ook de andere patisserie zoals wife cake en egg tart (een Portugese, koloniale invloed: familie van de pastéis de nata) is de moeite waard.

Hoitin.nl

Lees ook: Indiaas eten? Er gaat een culinaire golf door NL: in deze steden wil je zijn

wat zijn mooncakes
Unsplash