Unieke kans: Oosterschelde kreeft bij je thuis bezorgd

Ondanks de coronacrisis varen ook dit jaar Zeeuwse kreeftenvissers, vanaf donderdag 26 maart, uit om een paar uur later de eerste Oosterscheldekreeft aan wal te brengen. Omdat het grootste afzetkanaal van de visserij – de horeca – gesloten is, dreigt het voor de vissers een rampzalig seizoen te worden.

Nog zo’n mooi initiatief: ondernemers bieden doos met lokale producten aan.

Steun de Zeeuwse kreeftvissers

Om dit te voorkomen start duurzame visexpert en chefkok Bart van Olphen (mede-eigenaar van Fish Tales), in samenwerking met de Zeeuwse kreeftenvissers, een unieke actie. De beroemde Oosterscheldekreeft – die je gewoonlijk alleen bij toprestaurants vindt – kun je nu ook zelf online bestellen en wordt, gekookt en wel, bij jou thuis voor de deur afgeleverd (inclusief recepten van Bart van Olphen)! Lekker voor fijnproevers, én je ondersteunt daarmee rechtstreeks de kreeftenvissers uit Zeeland.

Maak dan meteen deze lauwwarme kreeftsalade met zeegroenten.

kreeft - delicious   Oosterschelde kreeft - delicious

Wist je dat?

  • De ene schaar is de andere niet. Als je goed kijkt, zie je dat een van de scharen lang, dun en scherp is – die gebruikt de kreeft om te snijden en te scheuren. De andere is dik en stomp – die is om te knijpen en kraken. In de grote schaar zit meer vlees.
  • Kreeften zijn met name geliefd om hun zoete smaak. Die zoetheid hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid suikers en zoete aminozuren in het vlees.
  • De Oosterschelde kreeft is diepdonkerblauw-zwart van kleur. Zo zijn ze goed gecamoufleerd op de zeebodem. Die schutkleuren krijgen ze doordat ze pigmenten uit het planktonvoedsel (caratenoïden) aan de eiwitten in het pantser binden.
  • Als je aan de binnenkant van de kop van de gekookte kreeft kijkt vind je vaak een groenachtig substantie. We noemen dit ‘tomalley’ en is voor menig kreeftenliefhebber misschien wel het meest smaakvolle deel van de kreeft. Vol van smaak en heerlijk om je mayonaise of saus verder mee op smaak te brengen. Gooi het vooral niet weg.

Bestellen

De Oosterschelde kreeft is vanaf vrijdag 27 maart hier te bestellen. Als je vóór 17 uur bestelt wordt de kreeft de volgende dag aan de deur bezorgd. Voor alsnog alleen in Amsterdam, maar wvnaf maandag 30 maart in heel Nederland.

Logo oosterschelde kreeft - delicious

Bron: Nieuwe Haring Media. Fotografie: David Loftus

oosterscheldekreeft - delicious