Het razend populaire platform TikTok is allang niet meer alleen voor dansende tieners. Schoonmaak hacks, stoere mannen die houthakken, dingen-die-je-had-willen-weten-voordat-je-30-werd… De app is een soort doos van Pandora, waar altijd precies in lijkt te zitten wat jij interessant vindt.
Niet heel toevallig dus, dat onze redactie altijd in een fuik van filmpjes over eten en koken belandt. Van butter boards tot ‘gezonde’ cola – dit waren de recepten op TikTok die zijn blijven hangen!
Rijstwafels deluxe
We waren meteen fan. Een makkelijke, lekkere snack waarvoor je de ingrediënten vaak wel in huis hebt! Een soort peanutbutter cup ervaring zoals je die zou hebben bij het eten van Reese’s, maar dan een tikkeltje anders. Neem een rijstwafels, besmeer met een goede portie pindakaas en strooi er stukjes chocolade overheen. Of smelt de chocolade om een knapperig laagje te creëren – eventueel met een vlok zeezout hier en daar – voor de luxe versie.
De crunch van de gepofte rijst, de romigheid van de pindakaas en de zoete chocolade zijn een onweerstaanbaar trio. Al die tijd verschansten die ingrediënten zich in je keukenkastje en dankzij TikTok heb je de gouden formule voor ieder snackmoment.
Cowboy kaviaar
Zo chique als het klinkt, zo toegankelijk is het in werkelijkheid. Cowboy kaviaar heeft niets met kuit of vissen te maken. Nee, de term hint naar de vorm van de ingrediënten: die hebben allemaal hetzelfde formaat, net als bij echte kaviaar.
Om zo’n schaal vol ‘kaviaar’ te krijgen meng je maïs, paprika, tomaat, ui en bonen. Prima als salade, maar je kunt er natuurlijk ook dip van maken met chips of nacho’s on the side. Of stop een portie in een bakje en neem mee naar kantoor als knapperig tussendoortje.
Cheesecake van weetabix
Ben je fan van overnight oats? Dan zal dit trendy recept je ook bevallen. Je neemt een paar Weetabix (een koekje van volkoren granen, rijk aan eiwitten en vezels), verkruimeld deze in een schaaltje en bedekt dat met een laag kwark of yoghurt, wat van je favoriete fruit en eventueel jam.
Lekker makkelijk, want er komt geen fornuis of oven aan te pas. Je hoeft het alleen maar ’s avonds in de koelkast te zetten, om het er de volgende dag uit te halen: klaar om van te genieten.
Extra leuk: je kunt natuurlijk eindeloos variëren met maken en toppings, waardoor je moeiteloos iedere dag zo’n ‘gezonde cheesecake’ kunt eten zonder dat het gaat vervelen.
Green Goddess salad
Dat het rijk der goden zo makkelijk te betreden was wisten we voor het kijken van deze video niet. Dankzij Baked by Melissa staan de poorten wagenwijd open, want het is allemaal heel simpel. Hak kool, bieslook, komkommer en lente-ui heel fijntjes, om het vervolgens te mengen met (vegan) pesto. Appeltje eitje dus!
Wil je de salade iets meer body geven? Voeg dan wat proteïnen toen in de vorm van tofu, garnalen of kip. Geen extreem culinair gerecht, wel een fijne optie wanneer je wat meer groenten aan je voedingspatroon wil toevoegen.
De zalm-rijst bowl van Emily Mariko
Het moge duidelijk zijn dat Emily geen koksopleiding heeft gedaan, maar dat is ook helemaal niet nodig om een lekkere maaltijd te maken. Haar recept ging redelijk viral in 2021 en in 2022 was dat niet anders. De populaire bowl lijkt up sushi, maar dan uit de losse pols.
Mix zalm (of tonijn) met rijst, een mysterieus ijsklontje, avocado, kimchi en zeewier (zoals nori). Geen hele spannende combinatie, wel iets dat perfect past binnen onze behoefte aan snel en makkelijk comfort food. Wil je het geheel iets voedzamer maken? Gebruik dan volkoren rijst in plaats van witte en voeg wat meer (vezelrijke) groenten toe. Dan is het echt geen slechte maaltijd!
‘Gezonde’ cola
Spa rood + een scheut balsamico azijn? We betwijfelen of het echt naar cola smaakt, maar we weten in ieder geval zeker dat het niet veel gezonder is dan suikervrije cola. Met zoetstoffen in cola light of cola zero is namelijk niets mis, dus wat dat betreft scoort het alternatief gelijk qua punten.
Wel is zo’n alternatieve ‘cola’ beter voor je dan een drankje mét suiker, maar in beide gevallen moet je de gezondheid van je gebit in acht nemen. Of je nu (suikervrije) cola drinkt of deze variant met balsamico-azijn: beiden hebben een zuurgraad waar het glazuur van je tanden niet heel gelukkig van wordt. Drink het dus vooral als je het écht lekkerder vindt, niet omdat je gaat voor een drankje dat gezonder zou zijn dan de populaire frisdrank.
Pizza toast van Hailey Bieber
Is het een broodje? Is het een pizza? Het is het allebei! En toch ook weer niet. Want Hailey maakt een zalig broodje, maar de ingrediënten worden niet in een hele logische volgorde gebruikt.
Toch weerhoudt ons dat er niet van om dit lunchrecept liefdevol in ons repertoire op te nemen, want dit is te gek. Zo ga je te werk: besmeer wat plakken (desem)brood met boter en toast ze op een plaat of in een pan. Bestrijk met truffelolie en beleg met romige burrata. Mix dunne plakjes tomaat met citroensap, olijfolie en wat zout en leg deze op de burrata.
Plaats de plakken toast in de oven, verwarm ondertussen wat marinara saus en maak de pizza toast vervolgens af met versgeraspte parmezaanse kaas, een laag saus en nog meer kaas – precies zoveel als je hongerige hart begeert. Blijvertje, nietwaar?
Hot girl salad
Terug naar de afdeling salades! Deze video is je nieuwe beste vriend(in) wanneer je zoekt naar manieren om meer groenten in je leven te introduceren. Komkommers, groene paprika’s, pepers, hardgekookte eieren, zonnebloempitten en een soepele dressing zijn alles wat je nodig hebt om deze salade te maken.
Word je er meteen een ‘hot girl’ van? Nee, en dat is ook helemaal niet wat we willen aanmoedigen. Zo’n salade is een goede optie wanneer je zin hebt in een goede dosis knapperig en vers groen op je bord. Die mooie meid (m/v/x) zit al in je, daar hoef je verder niets voor te doen.
Grinder salad sandwich
Van de salades swipen we weer terug naar de broodjes, met de volgende en laatste trend als absolute climax. Maar eerst nog even dit: de Grinder salad sandwich. Laat je niet foppen door het woordje ‘salad’ in de naam, want meer dan 50% van dit copieus belegde ‘kadetje’ bestaat uit kaas, vlees, nog meer vlees, mayonaise en nog wat kaas.
Tuurlijk zou dit broodje niet hetzelfde zijn zonder de toevoeging van knisperende rode ui, frisse ijsbergsla en stevige plakken tomaat. Onze tip: maak vooral veel van die salade en gebruik ‘m, net als in het laatste stukje van de video, als dip. Of laat het grootste gedeelte van het andere beleg weg: dán heb je echt een salad sandwich. Of niet natuurlijk – pick your battles wisely.
Butter board
Deze trend kan je bijna niet ontgaan zijn, maar mocht dat toch het geval zijn: er zijn complete volksstammen die boter op een bord smeren. Niet op een broodje, niet op crackers, maar op een bord of op een snijplank. Opzich een creatief en efficiënt idee, maar onze redactie krijgt toch een beetje de kriebels van het idee dat zo’n snijplank niet helemaal schoon is geworden na het laatste gebruik.
Laat dat idee je koud? Dan kan zo’n butter board een aantrekkelijk en esthetisch gelikt middelpunt van je feesttafel zijn. Het zorgt ook voor verbinding, want je kunt met alle aanwezigen lekker dippen van dezelfde plank of schaal.
Qua aankleding kun je het zo bont maken als je zelf wilt: van vers geraspte citrusschil en een snufje gerookt zout tot complete toppings met dungesneden ui, eetbare bloemen en crunchy zaden. Whatever floats your eh… botervloot!
Trends 2023
Ook zo benieuwd naar wat het nieuwe jaar op het gebied van eten allemaal in petto heeft? Deze trends hebben wij gespot!
BEELD: UNSPLASH.