Hoe vaak strooi je kaneel en kardemom over je ontbijt, rasp je nootmuskaat door de bechamel of grijp je naar de chilivlokken? Misschien wel dagelijks, want ons eten is doordrenkt met specerijen, van worst tot ketchup en van gemberthee tot muisjes. Alleen wat weten we nou eigenlijk over deze geurige smaakmakers? Op 17 juni nodigt het Slow Food Youth Network (SFYN) je uit om in de wereld van specerijen te duiken op een speciale themadag.
Specerijendag in Rotterdam
Vrijdag 17 juni gaan SFYN en Spice First naar Rotterdam om het Nederlandse specerijenlandschap te verkennen. De dag start bij de (130 jaar oude!) specerijenfabriek van Verstegen met een rondleiding, gevolgd door een spicy lunch. ’s Middags wordt een specerijenproeverij georganiseerd in de groene oase van de Rotterdamse Munt en volgt een kritisch gesprek met twee nieuwe en ambitieuze specerijenondernemers over hoe zij eigenhandig de handel naar een smaakvoller, duurzamer en transparanter niveau tillen. Want wat weten we eigenlijk over de geurige poeders die in de schappen liggen?
Ontdek het tijdens de specerijendag van SFYN x Spice First
Honderden soorten kurkuma
We zeggen ‘ja’ tegen single origin koffie, Fairtrade thee en bean-to-bar chocolade. Maar waarom blijft ons ‘culinaire goud’ zoals peper en nootmuskaat zo achter in deze farm-to-table ontwikkeling? Er zijn namelijk honderden soorten kurkuma en honderden soorten kaneel. En niet slechts één kurkuma of één kaneel, waar het kapitalisme (en Europese wetgeving) het helaas tot heeft gereduceerd.
In de huidige specerijenhandel ligt de nadruk veelal op het vinden van de goedkoopste specerijen in plaats van specerijen met de beste smaak. De lage prijs die we in de supermarkt betalen voor specerijen houdt dit (koloniale) systeem in stand: boeren verdienen niks, de bodem raakt uitgeput, er worden (te)veel chemicaliën gebruikt, en van de smaak blijft weinig over door de ellenlange keten. Dat moet én kan anders!
Leer alles over specerijen in ons delicious. specerijendossier.
Dekoloniseer je specerijen!
Langzamerhand begint het specerijenlandschap te veranderen en staan er nieuwe specerijenondernemers op die de keten verduurzamen, en hard werken aan een inclusievere en smaakvollere specerijenhandel. Goed nieuws voor de boer én de consument, want dat betekent dat wij in Nederland eindelijk superverse single origin* specerijen kunnen kopen met veel meer smaak en karakter. Zoals Tellicherry peper van de Malabarkust in India, kruidnagels van Banda, wilde Ceylon kaneel uit Sri Lanka en het allerfruitigste paprikapoeder van een kleine Hongaarse boer.
Tijdens de specerijendag van SFYN en Spice First vertellen ondernemers Iona Mulder van The Good Spice en Jesse Bloemendaal van Bold Spices over hun ambities en dromen. We stellen kritische vragen én we gaan proeven! Want zijn eerlijke specerijen ook echt smaakvoller?
Iona Mulder: ‘Het idee voor The Good Spice ontstond in 2018 toen mijn partner een stuk kaneel meenam uit Hong Kong. De smaak van deze kaneel was zoveel beter dan elke andere kaneel die ik in Nederland had geproefd. Toen was het zaadje geplant: waar komt dit vandaan? En hoe kan het dat dit zoveel lekkerder is?’
Wil je meer info of een ticket kopen? Klik dan hier.
Datum: vrijdag 17 juni
Tijd: 9:00-16:00
Locatie: Omgeving Rotterdam
Prijs: €35
Over SFYN
Slow Food Youth Network is de jonge tak (18-35 jaar) van een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. SFYN brengt mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen worden belangrijke voedselvraagstukken aangepakt en wordt een platform geboden voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur.
Over Spice First
Spice First is een spicy contentbureau voor iedereen die meer wil leren over specerijen. Spice First vertelt je alles over de herkomst, mythes, smaken, geschiedenis en de vele gezondheidsvoordelen van kaneel, kurkuma, kruidnagel en vele andere specerijen. Van de praktische beginselen, recepten en duurzame tips tot spicy feitjes (aphrodisiacs) en nieuwe rituelen. Vanuit dit platform organiseren oprichters Sophie Fleur Jongebloed en Eva Dusch ook diners, workshops en events. Spice First is een herontdekking van smaak.
*Single origin betekent dat een product van een bepaalde variant en uit één bepaalde regio komt, hoewel in de praktijk de term ook wordt gebruikt als een product uit één land komt.