de smerigste plek in je keuken is daar waar je het minst verwacht

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Natuurlijk soppen we met grote regelmaat de hele keuken. En ja, dan dénk je dat je favoriete ruimte in huis brandschoon is. Niet dus.

Een nieuw onderzoek naar ‘de mate van kruisbesmetting op verschillende keukenoppervlakten tijdens het bereiden van een maaltijd voor consumenten’ maakt een paar dingen pijnlijk duidelijk.

Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je aanrecht, gootsteen of houten snijplank het grootste aantal bacterien huisvest. Maar dat is niet het geval, laat een rapport in Journal of Food Protection ons zien. De meeste kruisbesmettingen worden gevonden op een compleet andere plek: je kruidenpotjes.

De smerigste plek in je keuken

Een van de onderzoekers vertelt tegen Food Safety News dat ook zij verrast waren. Niet eerder kwam in onderzoek de kruidenla naar voren als bacteriënbrandhaard. Simpelweg omdat in eerdere studies louter werd gekeken naar kruisbesmetting op keukenoppervlakten waar je ze verwacht: het aanrecht of je keukenkraan. Naar kruidenpotjes of keukengerei werd eigenlijk amper gekeken.

We kunnen ons er eerlijk gezegd wel een voorstelling bij maken. Bij het kneden van je deeg bedenk je dat er nog een snuf zout in moet, en bij het bereiden van dat kippetje wil je toch nog wat extra chiliflakes toevoegen.

Kruisbesmetting

Voor het onderzoek werd aan een paar honderd deelnemers gevraagd om een maaltijd te bereiden met de bacteriofaag MS2. Zo konden de onderzoekers ontdekken hoe bacterien zich door de keuken verspreiden.

De cijfers voor oppervlakten waren vergelijkbaar met die uit eerdere onderzoeken. Bij de kruidenpotjes lagen de cijfers naar verluidt fors hoger. 48 procent van de monsters liet een MS2-kruisbesmetting zien.

Ons plan voor vanavond? De kruidenpotjes afsoppen.

Lees ook: deze 10 TikTok recepten gingen viral in 2022

smerigste plek keuken