slaap je slecht? deze 10 voedingsmiddelen kunnen de reden zijn

Veel mensen weten dat koffie voor het slapen gaan je wakker kan houden. Maar er zijn nog meer voedingsmiddelen die je nachtrust kunnen verstoren. Hier zijn 10 producten om te vermijden voor het slapen gaan:

1. Cafeïne

Te veel cafeïne kan je slaapkwaliteit flink verminderen. Naast koffie zit cafeïne ook in thee, frisdrank en chocolade. Zelfs producten met chocolade erin, zoals bonbons of ijs, kunnen je wakker houden. Wees dus voorzichtig als je gevoelig bent voor cafeïne.

2. Alcohol

Hoewel alcohol veel mensen slaperig maakt, verstoort het juist je slaapstadia. Bovendien kan het ademhalingsproblemen zoals snurken verergeren. Niet fijn voor jou of je partner.

3. Suiker

Suikerrijke snacks en gedroogd fruit geven een energiepiek, waardoor je moeilijker in slaap valt. Suiker kan ook zorgen voor brandend maagzuur. Beperk suikerrijke voeding 3 uur voor bedtijd.

4. Kruidig eten

Pittig eten kan je opwarmen en je langer wakker houden. Als je al slaapproblemen hebt, is het slim om pikante maaltijden voor het slapen te vermijden.

5. Te veel of te weinig water

Een volle blaas is niet bevorderlijk voor je slaap. Maar ook te weinig drinken kan problemen geven, zoals snurken of nachtelijke beenkramp. Zorg voor genoeg vochtinname overdag.

6. Vitamine D-tekort

Een tekort aan vitamine D kan je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Eet meer vitamine D-rijke voeding of overweeg een supplement.

7. Nachtschades

Sommige mensen denken dat groenten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten en aardappelen, een stimulerend effect hebben. Je kunt het uitproberen door ze tijdelijk te laten staan.

8. Magnesiumtekort

Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. Een tekort kan zorgen voor slaapproblemen en nachtelijke beenkramp.

9. Vet eten

Vet eten voor het slapen gaan wordt in verband gebracht met nachtmerries. Beperk vette snacks voor bedtijd.

10. Knoflook, prei en ui

Deze voedingsmiddelen kunnen bij sommigen zorgen voor brandend maagzuur, wat vervelend kan zijn als je probeert te slapen.

In het algemeen is het slim om minstens 3 uur voor bedtijd geen cafeïne, alcohol, suikers of vette voeding meer te nuttigen. Zo geef je je lichaam de beste kans op een goede nachtrust.

Lees meer bij Gezondheidsnet.nl. Helpt bijvoorbeeld een banaan om beter te slapen?

koffie lege maag