Net zo gemaakt als gewone wijn van druiven, alleen wordt nu sinaasappelsap en schil gefermenteerd in plaats van druiven en schillen. Vino de naranja is de Spaanse naam van dit drankje, een frisse sinaasappelwijn die je geproefd moet hebben als je het ons vraagt.
Sinaasappelwijn, wat is het?
Wijn van sinaasappels, hoe smaakt dat? Nou, behoorlijk fris en vol zoete tonen van kweepeer, honing en oranjebloessem. Alleen komt er tijdens het fermentatieproces geen druif aan te pas. Want in plaats van druivensap wordt het sap van sinaasappels gebruikt. Die uit Valencia zijn het allerlekkerste!
Bijkomend voordeel: omdat sinaasappelwijn een laag alcoholpercentage bevat, is het de ideale manier om de avond mee te starten. Bewaar een flesje in de koelkast en serveer ‘m zo koel, dat het glas ervan beslaat.
En hoe maak je het?
Net als bij druiven heb je voor een batch sinaasappelwijn het sap nodig. Flink persen dus! Het sap gaat vervolgens in roestvrijstalen vaten waar langzaam het fermentatieproces opgang komt. De natuurlijke gisten beginnen de suikers om te zetten in alcohol. Dit proces duurt zo’n twee jaar. Daarna wordt de wijn overgeschonken in kleinere vaten om daar nog eens twee jaar te badderen in zijn eigen vocht (maceratie).
Dan zijn we er nog niet. Na vier jaar op staal, krijgt de sinaasappelwijn anderhalf jaar de tijd om te rijpen op Amerikaanse eiken vaten. Dat geeft de wijn een vollere smaak. Honing, gedroogde abrikoos, perzik – dat soort tonen ontwikkelen zich in dit stadium. Tot slot wordt de wijn gebotteld om uiteindelijk na een jaartje verkocht te worden aan ons, de consument. We hebben het dus over een proces van zo’n zes tot acht jaar (!).
Sinaasappelwijn gaat goed samen met…
Zachte, romige kazen of juist een spannende blauwader die wel een zoetje kan gebruiken. Maar ook met een punt quiche, varkensvlees, mediterraanse couscous met pistache en munt en zelfs een bol burrata bestrooid met pijnboompitten. Of ga voor zoet! Wat dacht je van een dessert met chocolade of een stapeltaart met walnoten en specerijen. Juist, dat klinkt als een beproefde combinatie.
Hier koop je sinaasappelwijn
Onze favoriet is die van het huis Sagunto in Valencia. De citrusvruchten die hier groeien (ook van de grapefruits maken ze wijn) zijn zo’n beetje de beste die je kunt vinden in Spanje, en daar wordt Tarongino van gemaakt. De naam is een combinatie van taronja, wat Valenciaans is voor sinaasappel, en ino van Vino.