dit wil je meemaken: ROEF, het hoogste festival van Amsterdam

Misschien wist je niet dat het bestond, maar nu wil je er absoluut heen: het hoogste festival van Amsterdam. Op zaterdag 3 september barst ROEF Expeditie voor het zevende jaar op rij los. Op zes van de mooiste dakterrassen van de stad vind je speciale programma’s die je naar grote hoogtes tillen. 

Amsterdamse dakterrassen op hun best

Een betere manier om het laatste vleugje zomer(vakantie) tot je te nemen is er bijna niet. Eindeloze uitzichten, nieuwe perspectieven en verkoelende lucht langs je wangen… Het Amsterdamse daklandschap is van hoog niveau en de speciale optredens doen daar nog een schepje bovenop. 

Zin in live muziek, een silent disco of liever karaoke? Je vindt het allemaal tijdens ROEF. Je literaire honger stil je – vanuit een hottub – tussen de wolken. Heb je trek in meer, dan is er aan workshops en tastings ook geen gebrek. Grenzeloos genieten van dit spektakel doe je door lekker langs de dakterrassen te hoppen met een ROEF Expeditie ticket. De daken zijn zaterdag 3 september tussen 17:00 en 23:00 geopend. 

Waarom ROEF?

“Met de expeditie willen we het publiek laten zien wat er allemaal kan op het daklandschap. Dat kan nergens beter dan langs de Wibaut- en de Weesperstraat waar technisch veel mogelijk is. Een aantal daken is inmiddels prachtig ontwikkeld. Denk aan het groene dak van Zoku, de Highlight op het dak van de voormalige diamantfabriek Capital C of de sauna op het dak van Volkshotel.”

“Deze pareltjes inspireren. Daarnaast is dit voor ons dé plek waar we ons gedroomde dakpark, waar je middels bruggen van dak naar dak loopt, zouden kunnen realiseren.” – Remco Moen Marcar, initiatiefnemer van ROEF.

High on food

Culi’s prikkelen hun zintuigen onder andere bij Zoku en GAPP. Jason Tjon Affo, awardwinnend kookboekauteur, verzorgt drie mini-tastings op het dak van Zoku. Hij vertelt je alles over vegan soul food en zijn superkleurrijke en inspirerende kookboeken. Ook valt er veel te leren over de fascinerende wereld van microben in ons eigen lichaam. Moritz, oprichter van Sauercrowd – hét merk voor gefermenteerde producten – geeft een workshop fermenteren bij GAPP.

Kansen in de onbenutte ruimte

Ramses zong het al zo wijs: “hoog Sammy, kijk omhoog Sammy!”. Want daarboven, in de bovenlaag van Amsterdam, is een zee van onbenutte ruimte te vinden. Verspreid over de stad ligt 12 vierkante kilometer braakliggend terrein. Mocht dat je nou niet direct iets zeggen: dat komt neer op 25 Vondelparken! 

Niet alleen in Amsterdam, maar verspreid door heel Nederland kijken we, paradoxaal genoeg, makkelijk over deze kansen heen. ROEF wil meer met die braakliggende ruimte doen. Dakterrassen zijn überhaupt niet heel populair in Nederland, tot groot verdriet van de delicious. redactie, welke over de grens vaak direct naar de beste rooftopbar zoekt.  

Daken (en dakterrassen) leveren niet alleen een grote bijdrage aan onze levensvreugde. Ze kunnen ook ruimte bieden aan biodiversiteit, duurzaamheid en opwekking van energie. Regen opvangen, verbouwen van gewassen, sporten, wonen en werken: er kan oneindig veel op onze ongebruikte daken! 

Grande finale van het Dakseizoen

De ROEF Expeditie is de grande finale van een prachtig Dakseizoen. Het ROEF Dakseizoen opende op 10 juni en wordt op 17 september afgesloten. Wie omhoog keek afgelopen zomer, zag onder andere dansers langs gevels zwieren tijdens Julidans en tien dagen interactief theater op het dak van parkeergarage Q-park Westergasfabriek in samenwerking met Holland Festival. Meer weten? Check het op de website van ROEF.

Beeld: Nikki Boomkens & Marvin Duiker.

ROEF dakterrassen Amsterdam