Niet alleen als zangeres, Karsu scoort ook de sterren van de hemel in de Turkse keuken. In het mei-nummer van delicious. vind je een voorproefje uit haar nieuwe kookboek Karsu’s Kitchen. Maak bijvoorbeeld haar simit, kapuska, gekruide rijst en bulgur met linzen. Pul biber mag dan niet ontbreken!
In het interview bij de recepten vertelt Karsu honderuit over haar liefde voor koken. De Turkse keuken kreeg ze natuurlijk met de paplepel ingegoten. Niet in het minst omdat haar vader jarenlang een Turks restaurant had.
Ze ziet veel overeenkomsten tussen koken en muziek maken. Want in beide gevallen baart oefening kunst. Dat geldt voor haar Turkse keuken én voor muziek.
Welk ingrediënt Karsu al-tijd in huis heeft? Pul biber.
Wat is pul biber
‘Pul biber, een soort Turkse chilivlokken met wat zout,’ legt Karsu uit in het interview. ‘Ik ben gek op superpittig eten en gebruik deze grofgemalen rode pepers graag in mijn gerechten. Maar je hoeft dat niet per se in huis te hebben om mijn gerechten te maken, ik wil vooral dat dat makkelijk is.’
Ze legt uit: ‘Turks koken is sowieso niet heel moeilijk, je hoeft niet heel lang in de keuken te staan en hebt niet – zoals bijde Indiase keuken – tien kruiden nodig voordat je aan de slag kunt.’
Vervangen
Geen pul biber in huis? Geen nood, zegt Karsu. ‘Alle ingrediënten in mijn boek kun je gewoon in de supermarkt vinden en anders heb je vast wel als alternatief chilivlokken in de kast liggen.’
Haar favoriete comfortfood bij snelle trek? ‘Bayram eti: stukjes lamsvlees met wat gedroogde bonenkruid en pul biber.’
Lees het hele interview én de recepten in het mei-nummer van delicious. magazine. Bestel hem hier!
Bekijk ook: galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm (én pul biber)