Nieuwe trend: de ‘dark kitchen’, ofwel het online restaurant

Een restaurant waar je níet uit eten kunt gaan, maar uitsluitend iets kan bestellen via bezorgdiensten. Het is een vrij nieuw fenomeen en krijgt steeds meer voet aan de grond in ons land: we hebben het over de ‘dark kitchen’. Jawel, een online restaurant!

Bestel je iets via zo’n restaurant, dan weet je zeker dat je maaltijd bereidt is in een tot keuken verbouwde garagebox. We weten allemaal dat de markt voor bezorgmaaltijden al jaren groeit. In februari 2019 kwam uit onderzoek van ABN Amro dat we in Nederland jaarlijks voor zo’n 440 miljoen euro (!) aan eten bestellen.  Eten bestellen is makkelijk, snel en vaak ook lekker: de kwaliteit van afhaal- en bezorgmaaltijden wordt steeds beter. En omdat we doordeweeks niet altijd zin hebben om in een restaurant te zitten, is bestellen wel net zo makkelijk.

Groeiende vraag
Zo’n ‘dark kitchen’ concurreert niet met fysieke restaurants, maar met andere online restaurants. Sommige bezorgservices in Nederland maken gebruik van zo’n speciale keuken, waar op één locatie vaak meerdere ‘restaurants’ gehuisvest zijn, anderen (neem een Deliveroo) laat bestaande professionele koks in bestaande restaurants, bijvoorbeeld in een foodhal in Amsterdam, maaltijden voor ze koken. Waarom zo’n ‘dark kitchen’ zul je je misschien afvragen? Met zo’n keuken bespaar je op huur, inrichting, personeel én locatie. En wat lang niet iedereen zich realiseert: het samenwerken met een bezorgservice kan best prijzig kan zijn in verband met gevraagde commissies.

Weet jij precies waar je bezorgmaaltijd gemaakt wordt?

Bron: Volkskrant.nl en AD.nl. Beeld: (Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Colette Beyne)

speltpizza | delicious