Ja, de smaak van je rabarbertaart, rabarbercake of -crumble is het belangrijkst, en toch smaakt-ie nóg lekkerder met zo’n oogverblindend patroon. Noem ons rabarber-fashionista’s: dit zijn de mooiste hot pink rabarbermotiefjes van het lenteseizoen.
We hebben de mooiste motieven, patronen of hoe je deze rabarberkunstwerkjes ook wil noemen — voor je opgezocht en onder elkaar gezet in willekeurige volgorde (hoewel de creaties van Ruby Bhogal stuk voor stuk winnaars zijn).
Durf je de uitdaging aan? Als je thuis aan de slag gaat met rabarber decoraties hebben we een aantal tips en technieken om zelf motieven zoals een vlecht, een geweven patroon of een checkerboard te maken met rabarber.
Rabarbermotiefje? Eerst goed voorbereiden!
Voor alle patronen geldt eerst dit:
1. Gebruik slanke stelen (of snijd dikke stelen in de lengte doormidden).
2. Blancheer de rabarber kort (15–30 seconden in kokend water, dan direct in ijswater) om het buigzaam te maken zonder dat het uit elkaar valt. Nog lekkerder is om de rabarber in hete siroop te laten afkoelen, zodat de smaak van de siroop in de zure stengels trekt.
3. Snijd in gelijke lengtes en breedtes voor een strakke look. Een mandoline of kaasschaaf kan handig zijn.
Rabarber in een geweven patroon (basket weave)
Dit lijkt op een mandje en ziet er prachtig uit:
• Snijd meerdere gelijke stroken rabarber.
• Leg horizontale stroken op de cake (bijvoorbeeld 5)
• Til elke tweede strook iets op, en leg daar een verticale strook onderdoor.
• Doe dit afwisselend: telkens een andere strook optillen zodat je een “over en onder”-patroon krijgt.
• Herhaal dit voor meerdere verticale stroken tot je een matje hebt.
Tip: Maak het motief op bakpapier en schuif het daarna voorzichtig op de cake of taart.
Rabarber vlechten
Een vlecht van rabarber is mooi langs de zijkant of midden op de cake, of ga voor heel veel kleine vlechtjes.
• Gebruik drie lange, soepele stroken.
• Leg ze naast elkaar en knijp het bovenste uiteinde samen.
• Vlecht zoals je haar zou vlechten: buitenste strook over het midden, dan de andere buitenste, enz.
• Druk de uiteinden samen en snijd bij.
Variatie: Maak meerdere kleine vlechten en leg ze naast elkaar voor een speels effect.
Rabarber ruitpatroon (checkerboard)
Een strakke en grafische look:
• Snijd gelijke stroken en vervolgens in vierkante of rechthoekige stukjes.
• Leg ze in afwisselende richtingen: één horizontaal, dan eentje verticaal, enz.
• Hierdoor krijg je een ruitpatroon dat speelt met de nerf van de rabarber.
• Zorg voor een strak snijwerk voor het beste resultaat.
Tip: Combineer eventueel met rabarber van verschillende kleuren (groen, rood, roze) voor contrast.
Voor de afwerking
• Bestrijk de rabarber eventueel met een dun laagje abrikozenjam of suikersiroop voor glans.
• Leg de rabarber op de cake vóór het bakken als het een cake is die nog de oven in moet (hij zakt dan een beetje mee), of erna als je een gegaarde, stevige topping wil.