Om je een weg te banen door het alsmaar uitdijende horecalandschap, is het systeem van cijfers en recensies best handig om als gast te weten waar je goed kunt eten. Voor een chef daarentegen is er maar één onderscheiding die er toe doet, en dat zijn de Michelinsterren. In 2022 zijn deze restaurants het omrijden waard volgens de gids.
Gisteren maakte de Michelingids bekend welke restaurants in 2022 een nieuwe ster kregen, of mochten houden. De uitreiking voelde extra speciaal omdat de chefs na twee moeizame corona-jaren weer live samen konden komen in het DeLaMar Theater. Welke gastronomische inspanningen dit jaar zijn beloond met een ster? We hebben alle sterrenrestaurants van 2022 voor je onder elkaar gezet.
Van Franse bandenfabriek tot sterrengids
Maar eerst nog even een opfrisser, want hoe zit dat eigenlijk met die Michelingids? Was Michelin niet een bandenfabriek? Inderdaad, de eerste Michelingidsen kenden nog geen sterren voor restaurants, schrijft de krant Trouw. Ze boden vooral veel praktische tips en tricks, bijvoorbeeld hoe je zelf je auto kon repareren of een band kon vervangen. Ook stonden er handige adresjes in de gids, voor plekken waar je onderweg kon eten en slapen. Vanaf 1926 ging Michelin restaurants belonen met sterren. Restaurants konden één ster verdienen (uitstekende keuken in zijn categorie), twee sterren (het omrijden waard én dus meer slijtage voor je Michelinbanden) of drie sterren (de reis waard). Dit jaar kregen tien restaurants voor het eerst één ster en drie restaurants een tweede ster.
3 Michelinsterren
De Librije (Zwolle) mag ook dit jaar weer pronken met drie sterren, de hoogste onderscheiding van Michelin. Het restaurant van chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer heeft al sinds 2004 drie sterren. Wereldwijd zijn er maar 137 restaurants die drie sterren hebben. Eerder deze maand werd het restaurant uitgeroepen tot het ‘Beste restaurant van Nederland’ door restaurantawards.nl
Inter Scaldes (Kruiningen) van chef-kok Janis Brevet mag ook zijn drie sterren behouden en blijft daarmee aan de culinaire top staan van Nederland.
2 Michelinsterren
Chef-kok Bas van Kranen kreeg in één klap twee sterren voor restaurant Flore, gevestigd in het Amsterdamse Hotel de l’Europe. Opvallend omdat van Kranen in september 2021 afscheid nam van restaurant Bord’Eau (één ster) en Flore opende, een minder stoffig restaurant dat dichter bij zijn eigen identiteit staat. En dat blijkt! “Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen,” zei Van Kranen op het podium. “Onze doelstelling was een stap terug en twee stappen vooruit.”
Ook Julemont in Wittem is beloond met twee Michelinsterren, en De Nieuwe Winkel in Nijmegen, die eerder al een groene ster ontving voor duurzaamheid. En verder:
• Aan de Poel (Amstelveen)
• Ciel Bleu (Amsterdam)
• Restaurant 212 (Amsterdam
• Spectrum (Amsterdam)
• De Kromme Watergang (Breskens)
• Pure C (Cadzand)
• De Lindenhof (Giethoorn)
• ’t Nonnetje (Harderwijk)
• Tribeca (Heeze)
• De Lindehof (Nuenen)
• De Bokkedoorns (Overveen)
• Brut172 (Reijmerstok)
• Sabero (Roermond)
• FG – François Geurds (Rotterdam)
• Fred (Rotterdam)
• Parkheuvel (Rotterdam)
• De Groene Lantaarn (Staphorst)
• De Treeswijkhoeve (Waalre)
1 Michelinster
Maar liefst vier restaurants in de hoofdstad hebben gisteren hun eerste Michelinster ontvangen: De Juwelier, De Kas, Lars Amsterdam, en restaurant Zoldering. Evenals Atelier (Gulpen), Pikaar (Hilvarenbeek), Noor (Hoogkerk), Alma (Oisterwijk), ’t Ganzenest (Rijswijk) en Vigor (Vught).
Deze restaurants hebben hun ster behouden:
• Herberg Onder de Linden (Aduard)
• Bolenius (Amsterdam)
• Bougainville (Amsterdam)
• Daalder (Amsterdam)
• The Duchess (Amsterdam)
• Graphite by Peter Gast (Amsterdam)
• Lastage (Amsterdam)
• MOS (Amsterdam)
• Le Restaurant (Amsterdam)
• RIJKS (Amsterdam)
• RON Gastrobar (Amsterdam)
• Sinne (Amsterdam)
• Vinkeles (Amsterdam)
• The White Room by Jacob Jan Boerma (Amsterdam)
• Wils (Amsterdam)
• Yamazato (Amsterdam)
• De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag)
• Het Koetshuis (Bennekom)
• Pieters Restaurant (Bergambacht)
• Kaatje bij de Sluis (Blokzijl)
• Wolfslaar (Breda)
• Spetters (Breskens)
• AIRrepublic (Cadzand)
• Perceel (Capelle aan den IJssel)
• Apicius (Castricum)
• Noble Kitchen (Cromvoirt)
• Rijnzicht (Doornenburg)
• La Provence (Driebergen-Rijsenburg)
• ’t Raedthuys (Duiven)
• Wiesen (Eindhoven)
• Zarzo (Eindhoven)
• Tilia (Etten-Leur)
• Calla’s (Den Haag)
• ML (Haarlem)
• Olivijn (Haarlem)
• Ratatouille Food & Wine (Haarlem)
• De Kromme Dissel (Heelsum)
• Cheval Blanc (Heemstede)
• Derozario (Helmond)
• ’t Lansink (Hengelo)
• Noble (‘s-Hertogenbosch)
• Sense (‘s-Hertogenbosch)
• De Swarte Ruijter (Holten)
• Bij Jef (Den Hoorn)
• Kasteel Heemstede (Houten)
• Flicka (Kerkdriel)
• ’t Vlasbloemeken (Koewacht)
• Voltaire (Leersum)
• Het Roode Koper (Leuvenum)
• De Burgemeester (Linschoten)
• ’t Amsterdammertje (Loenen aan de Vecht)
• Tante Koosje (Loenen aan de Vecht)
• De Bloemenbeek (De Lutte)
• Da Vinci (Maasbracht)
• Beluga Loves You (Maastricht)
• Rantrée (Maastricht)
• Tout à Fait (Maastricht)
• De Gieser Wildeman (Noordeloos)
• Latour (Noordwijk aan Zee)
• Zout & Citroen (Oosterwijk)
• Versaen (Ravenstein)
• ONE (Roermond)
• Amarone (Rotterdam)
• FG Food Labs (Rotterdam)
• Fitzgerald (Rotterdam)
• Joelia (Rotterdam)
• The Millèn (Rotterdam)
• Zeezout (Rotterdam)
• Aan de Zweth (Schipluiden)
• Merlet (Schoorl)
• Wollerich (Sint-Oedenrode)
• O&O (Sint-Willebrord)
• Monarh (Tilburg)
• De Leuf (Ubachsberg)
• Eden (Valkenswaard)
• De Nederlanden (Vreeland)
• De Moerbei (Warmond)
• Marrees (Weert)
• Brienen aan de Maas (Well)
• Katseveer (Wilhelminadorp)
• Vista (Willemstad)
• Meliefste (Wolphaartsdijk)
• Mijn Keuken (Wouw)
• De Vlindertuin (Zuidlaren)
BRON: Le Guide MICHELIN
BEELD: RIJKS