Pennie op bakavontuur in Amerika: week 5: Bakken maar!

Een (nog) betere kok worden: ja, dat willen we allemaal wel. Zo ook onze columnist Pennie – en zij pakt dit verlangen wel héél serieus aan. Zij volgt aan The French Pastry School in Chicago een 16-weekse opleiding op het gebied van “Cake Decorating” Wij volgen Pennie’s kookavonturen de aankomende maanden, lees je mee?

Jaaaa, deze week gaat de oven weer aan: mini pastries, cupcakes & decorated cookies stond er op het programma!
Na twee weken suikerwerken maken was t fijn om weer aan de slag te gaan met bloem, melk en eieren; het programma zit perfect in elkaar, fijne afwisseling zo.

Betekende wel dat we de dagen deze week weer zijn begonnen met wegen, wegen en nog meer ingrediënten afwegen! In totaal hebben we deze week 14 kleine gebakjes gemaakt.

Chef Joel Reno heeft deze week vooral veel stilgestaan bij precies werken. Alleen dan zien je mini taartjes er zo bijzonder mooi uit! Ook heeft hij veel tips gegeven over verschillende smaakvarianten en hoe je deze kleine taartjes goed kan maken in een kleinere (home) bakkerij.

Wat ik deze week vooral geleerd heb, is dat het ook bij petit fours of mini pastries draait om planning. Het doel was om op vrijdag een Sweet Table te maken, dat betekende dat op die dag alle taartjes kakelvers en op z’n mooist op de tafel zouden moeten staan. Dus alles wat je op maandag doet, kan die dag niet afgebakken worden, want dan is t vrijdag niet meer lekker.

We hebben dus veel voorbereid, bakklaar gemaakt, keurig in vormen beslag gespoten en ingevroren. Alles wordt in vormen gespoten. Een soes bijvoorbeeld, spuit je met een spuitzak precies evenveel beslag in vormpjes. Vullingen maken, decoraties voorbereiden… Op donderdag en vrijdag hebben we alles afgebakken, gevuld en opgemaakt.

En dan was ik woensdag ook nog alleen…. mijn tafelgenootje was er niet… Betekende dat ik al het weegwerk alleen moest doen. Dat ik alle recepten alleen moest maken en natuurlijk betekende het ook dat ik tussendoor nog alles af moest wassen – best druk in je eentje…. Maar gelukt.

Kortom een week van keihard werken weer. Productie draaien, want zo veel kleine gebakjes, dat is n hoop werk. En ook het afwerken, daar gaat een hoop tijd in zitten. Chocolade schildjes maken, fruit bestrijken zodat het mooi glanst, airbrushen, goudblaadjes, merengue maken, opspuiten en branden en ga zo maar door.

Verder naast school uiteraard weer stage gelopen, geluncht met klasgenootjes, naar de kapper, uit eten en n Barre les gevolgd. En wat ik gedaan heb met al die gebakjes…. Die heb ik afgegeven bij het Nederlandse consulaat, zo hoefde ik gelukkig niet alles in m’n eentje op te eten.

Over Pennie Heimans
Pennie Heimans, 46 jaar, woont in Leiden samen met man Mike en haar twee teckels Karel & Kato. Pennie heeft onder andere bedrijfskunde gestudeerd en werkte de afgelopen 20 jaar in verschillende HR-functies bij grote internationale organisaties. Daarnaast is ze ook fanatiek sporter (reformer pilates, krachttraining, yoga), leest ze graag, eet ze plant based en is ze opgeleid als orthomoleculair voedingsadviseur. Pennie heeft haar baan per 1 september opgezegd om haar passie achterna te gaan. 

TEKST & BEELD: PENNIE HEIMANS 

Wil je Pennie’s avontuur op de voet volgen? Volg haar dan op Instagram.