Alles over Merlot: de lieveling onder de blauwe druiven

Merlot is niet alleen een hele populaire meisjesnaam. Het is het lieverdje onder de blauwe druiven, vanwege zijn zachtheid. Ideaal in de druivenfamilie door zijn ongecompliceerde en goedaardige karakter. Daardoor wordt hij graag gemixt met andere rassen. Zijn zuur is lager en de tannine zijn milder dan zijn blendvriend cabernet sauvignon.

Weet je nooit welke wijn je moet kiezen? Dit is de wijn die bij jou past

MERLOT, SPREEK UIT MER-LO
‘A cabernet without pain’ zeggen Amerikanen. Uit de warme wijnregio’s van Californië, Argentinië, Chili, Australië, Zuid-Afrika een regelrechte teddybeer. Vol, rond en fluwelig met zwoel en jammy fruit als pruimen, kersen en bosbessen. In de gematigde klimaatzones is merlot minder zwoel. Frisser fruit, vleziger, meer lauriersmaak en, afhankelijke van de houtrijping, cederhout en tabak. Juweeltjes vind je in zijn thuishaven Saint-Emilion en Pomerol (Bordeaux), in Noord-Italië en Toscane, de koelere regio’s van Californië, Magaret River in Australië en Hawkes Bay in Nieuw-Zeeland.

MERLOT AAN TAFEL
Middelzware merlot combineert makkelijk door zijn zachte structuur en minder uit- gesproken smaak. Bij niet te krachtig vlees, paddenstoelen, gegrilde stevige vis en groenten, linzen en bruine bonen, goudse kaas en brie. Bordeaux-stijl merlot is lekker bij fijn wild, als eend en hert en lam.

KLASSIEK WIJNPAAR
Pomerol & eend. Pomerol is een merlot-gedomineerde volle bordeaux met genoeg tannine en sappige vlezigheid voor bij gebraden eend. Bij stevig rood vlees als steak past een tanninerijkere wijn als cabernet sauvignon beter.

EIGENTIJDS WIJNPAAR
Merlot & tonijn. Tonijn – gebakken of gegrild – is stevig van structuur, hier past een middelzware, zachte merlot bij. Die heeft net genoeg tannine, maar overheerst niet.

LOOKALIKES
Net zo zacht en vriendelijk van stijl als merlot: Spaanse mencía uit Bierzo, identiek aan de Portugese jaén uit Dâo, cinsault uit Zuid-Frankrijk en Zuid-Afrika. Iets voller zijn: Italiaanse primitivo, carmenère uit Chili, bonarda uit Argentinië en zinfandel uit Californië.

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS BEELD iSTOCK