Koffietijd: van americano tot cafè machiato

Koffietijd! Van Americano tot cafè machiato en van cappucino tot espresso… de lekkerste koffie maak je zelf! Welke koffie drink jij het liefst? Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje in ons delicious. koffie ABC. 

Americano

Lijkt op gewone koffie, maar is eigenlijk een minder sterke espresso. Zijn sterke kant? Een zalig, crèmig laagje. Je zet ‘m zo: doe 25 ml water in een kopje en voeg er twee shots espresso aan toe. De truc van het lekkere laagje? Eerst het water in het kopje doen en dan pas de koffie!

Caffè machiato

Een shot espresso, wij houden ervan. Vooral na het eten. Maar mensen voor wie het wat minder sterk mag, kiezen misschien liever voor een caffè macchiato, een espresso met een dotje melkschuim.

Café mocha

Dé koffie voor chocolovers – en zeg nou zelf: wie is dat niet? – is café mocha. Spoel een kopje om met heet water en vul ‘t met 1 deel warme chcolademelk, 2 delen espresso en warme melk en 1 deel melkschuim. Ook lekker met een scheut rum! En koud met flink wat ijsklonten erin is het een verkoelend drankje voor een warme zomerdag.

Cappuccino

In Italië kijkt de ober je bijna zijn restaurant uit als je er één na de lunch of het diner durft te bestellen, maar in Nederland genieten we er lekker de hele dag van. Een goede cappuccino bestaat uit 1 shot espresso, 1 deel warme melk en 1 deel melkschuim. En dan is er ook nog de minder bekende droge cappuccino. Deze heeft meer schuim dan melk.

Cortado

Wie in Spanje is geweest, heeft vast een cortado gedronken. In Nederland is hij (nog) minder bekend.  Deze koffie heeft veel weg van een espresso macchiato en wordt ook wel Gibraltar genoemd. Je maakt ‘m van een shot espresso, een klein beetje hete melk met een piepje schuim on top. Dé koffie voor wie espresso te sterk en cappuccino te slap is.

Espresso macchiato

Ideaal voor wie espresso een tikje te sterk vindt, is espresso macchiato, een espresso met een wolkje schuim.

Flat white

Klein, sterk en verfijnd, de flat white is het kleine, elegante zusje van de latte macchiato. Je maakt ‘m van 1 deel koffie, 2 delen warme melk en een dun laagje stevig schuim.

Iced coffee

Perfect voor als het kwik tot grote hoogten stijgt, is iced coffee. Je maakt ‘m heel simpel: vul een glas met ijsklonten, giet er 1 of meer shots espresso over, klaar!

Latte en latte macchiato

Latte, latte macchiato… what’s in a name? Nou: veel! Het verschil tussen een latte en een latte macchiato is dat bij een latte de melk aan de koffie wordt toegevoegd en bij een latte macchiato de espresso aan de melk. Zo maak je ‘m: doe 2 of 3 delen opgeklopte melk in een glas en giet er heel voorzichtig 1 shot espresso bij. En voilà een prachtige koffie met laagjes en een schuimkraagje.

 Tekst: Marion de Boer. Beeld: iStock 

koffieles-delicious