Het Pioppi dieet is populair, maar waarom eigenlijk?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het boek Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen staat in menig boeken top 10 op de eerste plek. Het dieet is vernoemd naar het Italiaanse dorpje Pioppi, waar de inwoners (op een gezonde manier) stokoud worden. Het zuid-Italiaanse dorpje wordt zelfs de gezondste plek op aarde genoemd. 

Daar willen we meer over weten. En dat dacht cardioloog Aseem Malhotra en filmmaker Donal O’Neill ook. Ze namen het Italiaanse dorp en hun inwoners als grote inspiratiebron voor hun Pioppi-dieet: een lifestyleplan van 21 dagen om je gezondheid een flinke boost te geven. Beloofd wordt gewichtsverlies, een fit lichaam én fitte mind en bovendien: langer leven. En dat allemaal zonder naar de sportschool te hoeven.

Italiaanse droom
Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat dachten wij ook. Maar: neem het woord ‘dieet’ niet te letterlijk. Een dieet is tenslotte niet per se bedoeld om af te vallen, het kan ook een levensstijl zijn. En laat het Pioppi-dieet daar nou een voorbeeld van zijn.

Het Pioppi-dieet
Waar het dieet zoal uit bestaat? Je mag elke dag een glas wijn drinken, maar koolhydraten worden grotendeels vermeden. Ook (geraffineerde) suikers staan niet op ’t menu. Je haalt juist wél veel energie uit eiwitten en vetten. Aangeraden wordt om elke dag twee tot vier (!) eetlepels olijfolie te nemen. Ook op het menu: veel fruit, groenten en olierijke vis. Dit zou zorgen voor een kleinere kans op ziektes, hartaanvallen, beroertes en dementie. De inwoners van Pioppi zijn niet bang voor een beetje vet: je mag boter, kaas en yoghurt eten.

Lifestyle-adviezen
We snappen wel waarom het dieet zo populair is: elke dag een glas wijn, niet bang hoeven zijn voor vet, gewoon lekker blijven eten en wandelen in plaats van naar de sportschool. La dolce vita! De inwoners van Pioppi doen alles ter voet: aangeraden wordt dan ook om elke dag minstens 30 minuten te wandelen. Wat betreft slapen: slaap minstens zeven uur per nacht. Als je minder dan zeven uur slaapt, schijnt de kans op diabetes, hartziekten, obesitas en depressie toe te nemen. Ook essentieel voor je gezondheid: het onderhouden van je sociale contacten.

Zou jij het Pioppi-dieet een kans geven? Wij zijn benieuwd!

Je bestelt het boek ‘Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen’ onder andere hier.

BRON HET PIOPPI DIEET, EEN LIFESTYLEPLAN IN 21 DAGEN BEELD: ISTOCK