Art director Janine bezocht Guernsey: “Een food lovers paradise”

Als je naar een plek gaat waar je nog nooit eerder bent geweest, moet je meestal even ‘inkomen’. Maar op Guernsey niet. Het voelt vertrouwd, hier kom je tot rust. Dit kleine kanaaleiland heeft zoveel te bieden; puur natuur, strand, zee, eindeloze vergezichten. Met passie en aandacht worden de mooiste producten geproduceerd, zoals de beroemde Guernsey boter. En ook lokaal gestookte Wheadon’s gin, prachtige Torteval Fort Grey kaas, romige oesters van Herm en ga zo maar door. Een feest voor iedere foodie én natuurliefhebber.

delicious.artdirector Janine Couperus werd meegevraagd naar Guernsey en dat klonkt haar als muziek in de oren. ‘De Kanaaleilanden hebben altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij gehad. Op uitnodiging van Pieter Kluyver, importeur/exporteur van de beroemde guernseyboter, vlogen we via Southampton naar deze parel in het Kanaal. Guernsey ligt ter hoogte van Normandië en was in het verleden afwisselend in Franse en Engelse handen. Vandaar de nu nog overduidelijke Franse invloed. Niet alleen in straat- en plaatsnamen, maar vooral in het eten!’

Guernsey koeien delicious    Guernsey_janine - delicious     Guernsey_pier - delicious

GUERNSEY FOOD FESTIVAL
Er staat veel te gebeuren op de Crown pier in Saint Peter Port. Hier vindt jaarlijks het Guernsey Food Festival plaats. Op de pier staan stalletjes met eerlijke, heerlijke producten naast elkaar. Van lokale jam, ijs, brood tot de prijswinnende Torteval Fort Grey kaas van Fenella Maddison. En dan de oesters van Herm, wat een feestje! We krijgen er geen genoeg van. Zilter en romiger wordt het niet.

WHEADON’S GIN
Na ons bezoek aan het Food Festival gaan we op uitnodiging van Luke Wheadon, vierde generatie ginbrouwers op het eiland, naar Hotel Bella Luce voor een ginproeverij. Een spiksplinternieuwe destilleermachine met de naam ‘Old Nick’ staat middenin het hotel te pronken. Een vernuftig juweel van koper, kranen en buizen. Een gepassioneerd verhaal over het hele brouwproces volgt. Voor een tasting sessie (geen straf!) moet je echt hiernaartoe, want buiten Guernsey wordt deze gin helaas nog niet verkocht.

Guernsey stokerij - delicious    Guernsey_kerk - delicious    

MEADOW COURT FARM
Daarna op naar Meadow Court Farm. Hier grazen 156 guernseykoeien. Hier begint het verhaal van de beroemde boter en A2 melk. Kleinschalig en middenin de natuur. Geen wonder dat deze boter zo ongelooflijk lekker is. De smaak, de kleur, alles klopt aan dit product. De zuivelproducten worden in een beperkte oplage gemaakt. Er grazen in totaal niet meer dan 1400 koeien op het eiland en dat aantal blijft zo. Kwaliteit gaat hier gelukkig boven kwantiteit. In Nederland vindt de boter vooral haar weg in het topsegment van de horeca. En zelfs op Guernsey is de boter beperkt verkrijgbaar, je kunt het met recht een delicatesse noemen.

SEAFOOD LOVERS PARADISE
Er lijkt geen eind te komen aan mijn culinaire ervaringen. Voor de avond staat restaurant Octopus gepland. Volgens de oesterman van Herm serveren ze hier het lekkerste seafood ever. Nog maar net open en nu al favoriet. Octopus onleent zijn naam aan het boek ‘Les travailleurs de la mer‘ (The toilers of the sea) van de beroemde schrijver Victor Hugo, die hier 15 jaar woonde. Dagelijks wandelde hij langs deze kustlijn van dit magische eiland.

SARK & LITTLE SARK
Na een écht klassiek Engels ontbijt in het Old Goverment House Hotel lopen we de volgende ochtend naar de haven en nemen de boot naar Sark. De bootreis duurt een klein uur. Als je geluk hebt, zie je dolfijnen en papegaaiduikers tijdens de overtocht. Op het kleine autoloze eiland Sark worden we per tractor naar het dorp gereden. Van daaruit op de huurfiets naar Little Sark. Ons doel? Lunch bij La Sablonnerie van Elisabeth Perree. Het weer is fantastisch dus we eten in de tuin en alles is so very British, heerlijk! Als afsluiter op Big Sark, genieten we ook nog van een high tea op het terras bij Hotel Socks. Alweer zo’n ‘place to be’. En dan op een holletje naar de boot…

DE LAATSTE DAG
Een ‘quick visit’ aan Hotel Jerbourg, ten zuiden van Saint Peter Port. Hoteleigenaar en pastry chef Paul Scambler maakt supersnel apple-pear-buttercookies. Met guernseyboter uiteraard… Dit is mijn souvenir van een bijzonder eiland.

TEKST EN FOTOGRAFIE JANINE COUPERUS

Guernsey - delicious