Don Q’s master distiller Roberto Serrallés en Alexx Mouzouris waren in Amsterdam en delicious. interviewde hen over Don Q rum en de duurzame productie ervan.
Wat is het familieverhaal van Don Q?
Roberto: ‘Samen met mijn broer en neef zijn wij de zesde generatie in ons familiebedrijf. Mijn voorvaders komen uit Catalaans Spanje en waren suikerfabrikanten. Suiker is de basis voor rum. Zij kregen land bij Ponce aan de zuidkust van Puerto Rico. Zo begon Don Q. Inmiddels is Don Q rummerk nummer 1 van Puerto Rico en alweer anderhalf jaar in Nederland te koop.’
Hoe staat het met de kwaliteit en duurzaamheid?
Roberto: ’Onze rum is veelgeprezen en we hebben verschillende awards binnengehaald. Wij gaan voor kwaliteitsrum, minimaal een jaar op eikenhout gerijpt in het droge en warme klimaat van Puerto Rico. De lichte, Spaanse stijl rum is perfect voor een Daiquiri cocktail, maar ook puur heel verfijnd om te drinken. Bij de distillatie van rum wordt maar een klein deel geconcentreerd tot alcohol, de hoeveelheid restwater is enorm en verdwijnt meestal in zee.
We hebben flink geïnvesteerd in het reinigen van het restwater en produceren daar zelfs weer energie mee. Hiermee hebben we ook de ‘Renewable Energy Implementation Award’ gewonnen van The Drinks Business. In de toekomst willen we het restwater ook graag inzetten voor de suikerproductie. De rumvaten worden meerdere keren hergebruikt om rum in op te slaan. Als ze écht niet meer gebruikt kunnen worden, composteren we ze.’
Wat is de range van Don Q?
Alexx: ’Don Q verkoopt Cristal, Gold, Añejo, Oak Barrel Spiced, 151°, Gran Añejo en Single Barrel 2007. Rum krijgt de kleur van het hout, hoe langer op vat, hoe meer smaak, behalve witte rum, die ontkleurd wordt. De Daiquiri cocktail is een uitgelezen combinatie met onze Spiced Rum.’
Je koopt Don Q rum onder andere bij Gall & Gall.
Hoe koken jullie met rum?
Alexx: ‘Onze rum is perfect voor ceviche, rauwe vis die je ’gaart’ met citrus. Ook is rum heel lekker met limoen, kokosnoot en koriander in bijvoorbeeld cocktails en dressings. En klassiek in desserts met banaan, tropisch fruit en gekaramelliseerde suiker.’
Zin gekregen in een frisse zomercocktail? Probeer deze grilled pineapple fizz cocktail met Don Q rum eens, bijzonder lekker!
DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET DON Q BEELD ISTOCK & DON Q