Alles over boter: alle soorten op een rijtje en hier koop je de lekkerste

Boter is helemaal terug. Dat zie je in de supermarkt. Daar kun je inmiddels kiezen uit een hele wereld aan boter. Niemand kan zonder boter, ook veganisten zoeken naar vervanging voor boter in de vorm van kokosboter of fijngemalen cashew‘boter’. 

Lekker: boterkoek met amandelspijs & lemon curd.

Waar te koop?
Grasboter natuurlijk, bio boter of boerenboter uit de Weerribben. Ierse Kerrygold ‘gouden’ boter. Franse gekarnde boter van Le Gall. En als je in de supermarkt nog niet genoeg aan je boterige trekken bent gekomen rest je nog de Warmondse blaarkoppenboter van de Sophiahoeve in Warmond. Zeeuwse boter van Schellach kaasboerderij. Boter van Durkje bij De Streekboer. En grasboter in het voorjaar is ook nog gezonder: want voorjaarsgras bevat meer omega 3 en 6.

Alle soorten boter op een rijtje
Geitenboter – een hele witte fijne boter, met een lichte smaak van geitenmelk. Dat is geitenboter. Lekker als kruidenboter of gewoon met wat peper en zout.

Rauwmelkse boter – Dat is de allerlekkerste boter want gemaakt met rauwe melk en dat betekent 100% smaak, van de bloemen, kruiden en ander voer dat koeien eten. Dus liefst ook rauw gebruiken of net gesmolten.

Boerenboter – Heel smaakvolle boter waarin je het gras echt proeft. De melk is niet rauw gebruikt, maar gepasteuriseerd.

Grasboter –  Van melk uit de weideperiode, wanneer de koeien voornamelijk buiten gras eten, geler van kleur en romiger en beter smeerbaar dan winterboter. Bevat ook meer omega 3 en onverzadigde vetzuren. Gezonder en lekkerder dus! Let op want er zijn veel nep-grasboters. Wij kopen graag grasboter bij de boer en van De Weerribben.

Gezouten boter – boter met zout, en dan het liefst met fleur de sel of flake salt. Traditie die vanuit Frankrijk is komen aanwaaien. Zout en boter houden gewoon heel veel van elkaar.

Boter als smaakmaker
Beurre noisette – dat wil zeggen de licht gebruinde boter is een perfecte smaakmaker om net zoals olijfolie op het laatste moment over een gerecht te druppelen. Voeg er eens wat flake zout, korianderzaad of karwijzaad aan toe, voor extra smaak. Heerlijk over geroosterde knolgroente of in een soep.

Trend: geklopte boter
De rage bij chefs: opgeklopte boter! Bij restaurant As en Choux in Amsterdam eten we onze vingers erbij op. Maar geklopte boter is eigenlijk heel makkelijk thuis te maken. Je smelt 100 g (gezouten) boter, die doe je in een metalen kommetje in een grotere kom gevuld met ijs. Dan is het een kwestie van heel hard kloppen tot de boter wit, dik en smeuïg wordt. Je kunt er natuurlijk ook nog lekkere kruiden of specerijen doorheen roeren.

Doe het zelf: homemade boter
Dat kan met boeren slagroom, liefst direct bij de boer gehaald! Mix de room, maar ga verder tot de room gaat korrelen en splitst in romige karnemelk en boter. Je kunt dit ook doen in een pot die je heel hard schudt: dat lijkt het meest op karnen. Haal de boterklont eruit en kneed tot een bal. Vul een grote kom met ijskoud water en kneed de boter in het ijskoude water tot het water troebel wordt. Herhaal dit een paar keer tot het water helder blijft. Nu is je boter klaar.

TEKST MERIJN TOL BEELD MISTER KITCHEN