alles over sterrenchef Leon Mazairac uit De Slimste Mens

Afgelopen april haalde Leon Mazairac binnen waar hij al zo lang voor werkte: een Michelinster. Wat je nog meer wil weten over de chef die deze week in De Slimste Mens zit? Dat lees je in dit artikel.

Het ging er regelmatig over: waarom kent Utrecht geen zaken met Michelinsterren? Afgelopen april kwam daar na tien jaar eindelijk verandering in toen zowel Maeve als Karel V een ster kregen. Bij laatstgenoemde zwaait Leon Mazairac de scepter. Het winnen van een ster is iet waar je je als chef liever niet te veel over uitspreekt, maar ‘stiekem wel van droomt’, zo schrijft Ad.nl.

Het restaurant is onderdeel van Grand Hotel Karel V, het enige vijfsterrenhotel van de stad. De menukaart is een ‘ode aan Utrecht’, zoals de chef het zelf omschrijft. En de ambitie om voor de tweede ster te gaan is er zeker, zo vertelt hij in het interview.

In de krant vertelt de chef ook hoe ze bij Karel V ‘op een raket’ zitten sinds de uitreiking. Van een ‘zwakke dinsdag’ of ’tamme woensdag’ is inmiddels geen sprake meer. De tent zit vol.

Utereg me stadje

Mazairac is een echt Utrechts jochie: hij wordt geboren in de Sweelinckstraat en woont het grootste deel van zijn leven in Utrecht. Hij begint bij een broodjeszaak en werkt even bij een slagerij op de Biltstraat. Na de prestigieuze Hotelschool Ter Duinen in België gaat hij écht aan de slag. In Parijs werkt hij langere tijd voor onder andere Alain Ducasse en Le Pré Catalan.

Na jaren in restaurants te hebben gewerkt begint hij een eigen zaak in Utrecht: Podium onder de Dom. In totaal werkt hij er tien jaar en is in die tijd ook chef bij Bernie’s Beachclub in Zandvoort en restaurant De Zusters in Maarssen.

Karel V

Aanvankelijk vertrekt de Utrechter met zijn familie naar Orlando, Verenigde Staten, om zich daar in een nieuw avontuur te storten. Als de coronapandemie uitbreekt, besluit het gezin maar te gaan reizen door het land. Op het moment dat ze willen gaan settelen in San Francisco, belt Karel V. Leon Mazairac en gezin besluiten om terug te gaan naar Utrecht.

Met resultaat dus, want dit jaar haalde hij de verloren ster van het restaurant weer terug. Toch is de top wat Mazairac nog niet bereikt en gaan er in de toekomst zeker meer sterren volgen.

Leon Mazairac in De Slimste Mens

Chef-kok Leon Mazairac is vanaf 23 augustus in De Slimste Mens te zien.

Lees ook: 10 recepten van Meesterpatissier Hidde de Brabander – die van bakken een eitje maken

leon mazairac de slimste mens