(kook)boeken om in huis te halen

Vers van de pers: de lekkerste, mooiste, en meest inspirerende kookboeken van het moment. Of je er nou alleen in bladert ter inspiratie, je favoriete recepten arceert, of het boek compleet – van kaft tot kaft– uitleest, deze vier boeken wil je in huis halen.

Essays over de leukste plek in huis

In deze essaybundel, samengesteld en ingeleid door chef Bowi van Onna vind je persoonlijke verhalen van verschillende schrijvers. Zo gevarieerd dat het voor iedereen herkenbaar is: van troostzoeken in handgesneden friet tot oranje wijn als statussymbool of heimwee naar de keuken van je grootouders.
In de keuken – Bowi van Onna, Uitgeverij Das Mag, € 19,99

Comfort-food, maar wel heel speciaal

Een van de bekende gezichten van het Amerikaanse food- platform Bon Appétit, Carla Lalli Music, schreef dit fijne, toegankelijke kookboek. Retro vormgegeven met een knipoog en haar Italiaans-Amerikaanse achtergrond zie je terug in het familiegevoel dat dit boek viert. Handig ingedeeld naar dagen van de week, of hoeveel tijd je hebt om in de keuken te staan. Tipje van de sluier: de gebakken polenta met lang gegaarde broccoli.
That sounds so goodCarla Lalli Music, Carrera Culinair, € 35

Van Boven in het wild

Als kind maakte Yvette al herbaria en nu verzamelt en droogt zij steeds meer eetbare planten. In haar nieuwe boek Van Boven in het wild komen Yvette’s liefde voor de natuur en wildplukken, planten drogen en recepten schrijven samen. Het is een herbarium, eetbare-plantengids én receptenboek ineen. En, zoals bij al haar boeken, fotografeerde haar man Oof Verschuren alles. In Van Boven in het wild geeft Yvette uitgebreide info over de meest voorkomende wilde, eetbare planten in Nederland. Zo leer je wat je wel en niet kunt plukken. Yvette vertelt hoe je planten herkent en hoe ze smaken. Zo kun je ze makkelijk toepassen in je eigen recepten. Heb je even geen inspiratie? Dan vind je achter in haar boek genoeg recepten om aan de slag te gaan met wildpluk-oogst.
Van Boven in het wild – Yvette van Boven, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar € 34,99

Comfortfood uit het mediterrane oosten

In haar nieuwste boek Café Mazahar – oranjebloesem in het Arabisch – geeft Merijn Tol een eigen draai aan klassiekers uit de landen rond de Middellandse Zee van oost naar west. Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: van ontbijt met spannende gekookte eieren in crunchy spice en chermoula tot avondeten van geroosterde bloemkool met sumakyoghurt en koriander-muntolie en zoete toetjes als kardemom-oranjebloesemmelk-ijs. Sterrollen zijn er voor verse groenten, kruiden, smaakmakers als oranjebloesem- en rozenwater, witte tahini, zoetzure melasse, fruitige olijfolie en aromatische specerijen. Van de meer dan 80 recepten zijn er zeker 70 vega of vegan!
Café Mazahar – Merijn Tol, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar € 34,99 (verschijnt eind augustus)

nieuwe kookboeken