deze 8 kookboeken uit 2023 kunnen zó op je kerst verlanglijstje

Zoek je een last minute cadeautje of moet je zelf nog snel een lijstje maken? Met een kookboek zit je altijd goed. Dat is altijd een leuk cadeau om te geven (en krijgen!) en het is meteen een heleboel inspiratie om nóg meer de keuken in te duiken in het nieuwe jaar!

We vroegen op de redactie welke kookboeken uit 2023 op de verlanglijstjes staan. Dit zijn onze favorieten!

1. Italiaans met een twist: Italopop

Met een Italiaans boek zit je al snel goed natuurlijk. Maar met Italiaans met een twist weet je zeker dat er een heleboel recepten in staan die je nog niet in een ander boek hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan aubergine tarte tatin of originele arancini’s. 

Italopop, Vanja van der Leeden €39,99

2. De bijbel van de pasta: Toscanini: pasta

Liever toch meer klassiekers uit de Italiaanse keuken? Dan moet je echt Toscanini: pasta hebben. Dit boek van het gelijknamige restaurant in Amsterdam staat vol met authentieke pasta’s zoals je ze zou eten in het restaurant. Eigenlijk zou iedereen dus dit boek in huis moeten hebben. 

Toscanini: pasta, Maud Moody en Leonardo Pancetti €35,00

3. De beste basics van Donna: Even more Basics to Brilliance

Donna Hay is natuurlijk de koningin van de kookboeken – ze schreef er al meer dan 27 namelijk. Met haar nieuwste boek Even more Basics to Brilliance heeft ze weer heel veel recepten verzameld die iedereen in z’n repetoire zou moeten hebben.

Het boek zit vol klassiekers van Donna, maar ook eenvoudige en comfortrijke basisrecepten. Zoals bouillon voor ramen en de beste tomatensaus die altijd van pas komt. 

Even more Basics to Brilliance, Donna Hay €34,99

4. Instagram in een kookboek: Met Lynn de keuken in

Zoek je een lekker kookboek zonder te veel poespas? Ga dan voor het boek van Instagram chef Lynn van de Vorst. Want of het nu weekend is of een doodgewone doordeweekse dag: Met Lynn de keuken in staat garant voor zeven dagen per week lekker eten.

De gerechten zijn toegankelijk en ongecompliceerd, maar altijd bourgondisch en hoog op smaak. Een perfect cadeau voor een (schoon)zusje dat meer wil koken komend jaar?

Met Lynn de keuken in, Lynn van de Vorst €29,99

5. Het beste van Florence: Brutto

‘Als je dit jaar maar één kookboek koopt, kies dan het Italiaanse Brutto.’ Dat zei culinair journalist Mara Grimm al over dit heerlijke Italiaanse boek. Nog niet overtuigd? Het boek is een ode aan de keuken van de Italiaanse stad Florence.

Die keuken valt het best te omschrijven als verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Het boek staat vol gerechten voor iedere thuiskok en ook vol mooie verhalen om te dromen van een vakantie naar deze heerlijke stad. 

Brutto, Russell Norman €34,99

6. Vegetarisch uit India: Vega India

Wij zijn gek op de Indiase keuken. Daarom staat dit boek ook op veel van onze verlanglijstjes. In Vega India deelt Paulami Joshi alle voedzame en vegetarische maaltijden die ze thuis graag maakt.

Het zijn stuk voor stuk gerechten waar je een goed gevoel van krijgt, maar net zo belangrijk: het zijn vooral gerechten die we allemaal willen maken. 

Vega India, Paulami Joshi €35,00

7. Het beste uit het Chin. Ind. Restaurant thuis

Als je dit boek nog niet in huis hebt, is dit het teken om het te vragen voor kerst. Het kookboek werd namelijk dit jaar gekroond tot Gouden Kookboek. In Chin. Ind. Rest. kookboekzijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai.

Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis?

Chin. Ind. Rest. kookboek, Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen €38,99

8. Een stukje geschiedenis aan de hand van bonen: De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

Wil je liever iets meer te lezen geven? Dan is dit nog een leuke bonustip. In dit boek vertelt culinair schrijver en historicus Joël Broekaert je namelijk alles over de culinaire geschiedenis van bonen. 

De wereldgeschiedenis in twaalf bonen, Joël Broekaert €20,00