Hollandse garnaal dreigt onbetaalbaar te worden

In een zelfgemaakt kroketje, als topping op een soep of in de good old garnalencocktail: Hollandse garnalen zijn heerlijk. Maar wie het schelpdier wil kopen, kan rekenen op fikse prijzen. Het gaat slecht met de Hollandse garnaal.

Wordt de Hollandse garnaal binnenkort een onbetaalbare delicatesse? Bij Albert Heijn betaal je op dit moment 6,99 voor 100 gram en bij viswinkels al snel 8 tot 10 euro voor een ons. En dan verwachten deskundigen dat de prijzen nog veel verder gaan stijgen, zo vertellen ze aan RTL Nieuws. Waarom is de Hollandse garnaal zo duur?

Schaarste, dat is de belangrijkste reden. Een garnalenvisser legt aan de nieuwssite uit dat vissers nog maar zo’n 24 uur per week naar garnalen kunnen vissen. Zwemmen er minder garnalen in de Noordzee, dan mag er minder gevist worden volgens de organisatie die overbevissing tegengaat: MSC. Ter vergelijking: in andere jaren kon er soms zo’n 100 uur per week op garnalen gevist worden.

Hoeveel garnalen er zijn, verschilt op jaarbasis en is afhankelijk van factoren als watertemperatuur en de het voedingsgehalte in het water. Een garnalenvisser vertelt aan RTL Nieuws dat hij dit in veertig jaar nog niet eerder heeft meegemaakt. Hij noemt het water té helder en zegt dat er te weinig voedingsstoffen in zitten. Hoe dat komt, dat weet hij niet.

Prijsopbouw

Krijgt een visser normaliter ongeveer vijf of zes euro voor een kilo ongepelde garnalen, die prijs ligt nu op dertien euro. Daarnaast worden de meeste garnalen naar Marokko verscheept om daar gepeld te worden. Ook die prijzen stegen door hogere lonen. In Nederland worden garnalen niet meer met de hand gepeld, maar alleen machinaal.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook: Zo maak je stap voor stap garnalenkroketten van Cees Holtkamp

garnalenkroketjes Holtkamp - delicious