het aspergeseizoen 2025 is begonnen!

het aspergeseizoen 2025 is begonnen!
Jarl Fresh Vegetables

Ja hoor, het is zover! Het aspergeseizoen 2025 is officieel van start gegaan.

Dit jaar liet het witte goud wat langer op zich wachten door de koude nachten en de trage opwarming van de bodem, maar inmiddels steken de eerste asperges hun kopjes boven de grond.

Zo maak je dit seizoen de lekkerste asperges

Wil jij dit aspergeseizoen alles uit deze lekkere groente halen? Wij hebben alle tips & tricks voor je op een rijtje gezet, van perfect gegaarde asperges tot verrassende gerechten.

Eerste oogst later door kou

Door de lage temperaturen bereikte de bodem pas later dan normaal de benodigde 11 graden, waardoor de asperges langer in hun bed bleven. Maar met de zonnige dagen die we nu hebben én de warmte die eraan komt, is de groei eindelijk in volle gang. Dus we kunnen ons weer verheugen op een seizoen vol heerlijke aspergegerechten.​

Zoals ieder jaar werd de eerste oogst feestelijk ingeluid met de veiling van het eerste kistje asperges. De opbrengst ging naar een bijzonder goed doel: het Toon Hermans Huis Noord-Limburg, een organisatie die steun biedt aan mensen met kanker en hun naasten.

Waar haal je straks de beste asperges?

Voor de liefhebbers die de asperges rechtstreeks bij de boer willen halen, zijn er tal van boerderijwinkels waar je terechtkunt voor dagverse asperges. Een overzicht van adressen bij jou in de buurt vind je op Dichterbij de Boerderij.

Dus haal die aspergeschiller maar tevoorschijn en geniet van het seizoen! Of je nu kiest voor de klassieke bereiding met ham en ei, een romige aspergesoep of een frisse lentesalade – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bekijk hier: 10x asperges voor Pasen: onze favoriete recepten met het witte goud

Scroll verder voor nog meer inspiratie en laat het aspergeseizoen 2025 maar beginnen!

Recepten om álles uit het aspergeseizoen te halen

geroosterde asperges met zeekraal
Als je graag witte asperges eet met een eitje en zalm is dit de perfecte vega versie. Door de zilte smaak van zeekraal mis je de zalm geen seconde.
naar recept
Geroosterde asperges met zeekraal-crop
rauwe gemarineerde asperges met entrecote
Marineer asperges als ceviche met gember en azijn, zo blijven ze sappig en knapperig.
De Italiaanse klassieker tagliata bestaat uit dungesneden biefstuk of entrecote met een dressing, rucola en parmezaan. Onze versie is met entrecote en gemarineerde rauwe asperges.
naar recept
gemarineerde asperges delicious_asp_264366_tagliata gerijpt rund gemarineerde flinterdunne rauwe aspergeplakjes_preview
asperges in zoutkorst met citroenrisotto & roodbaars
Wil je supersmaakvolle witte asperges? Intensiveer dan de smaak door de asperges te garen in een zoutkorst. Serveer als elegant (Paas)hoofdgerecht met onze citroenrisotto en roodbaars.
naar recept
asperges in zoutkorst citroen-risotto roodbaars copy
aspergesoep met aardappel en Hollandse garnalen
Behalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.
naar recept
aspergesoep met aardappel en hollandse garnalen
geroosterde asperges + zalm met noten
Door asperges te roosteren krijgen ze meer smaak. De noten op de zalm zorgen voor een lekkere bite en maken dit lichte gerecht lekker vullend.
naar recept
geroosterde asperges met zalm en noten-crop